Nieuws/Binnenland
500868
Binnenland

'Besluit vluchtelingen goede eerste stap'

DEN HAAG - PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer noemen het besluit van de Europese Unie om nog eens 120.000 vluchtelingen te gaan herverdelen over de aangesloten lidstaten een goede eerste stap. CDA en VVD wijzen erop dat vooral moet worden nagedacht over oplossingen voor de lange termijn.

"Europa gaat nu werk maken van het gezamenlijk opvangen van vluchtelingen en alle landen moeten daar aan bijdragen", aldus Attje Kuiken (PvdA). Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) vinden dat Europa snel moet komen met een permanente verdeelsleutel. "We moeten voorkomen dat we elke maand Europese toppen moeten beleggen om afspraken te maken over nieuwe vluchtelingen", aldus Sjoerdsma.

"Het CDA steunt dit besluit maar wil vooral dat over oplossingen gedacht wordt voor de lange termijn", aldus Peter Oskam. "Dit betekent het aanpakken van de bron van de vluchtelingenproblematiek waarbij de voornaamste opdracht ligt in Syrië. Het CDA pleit bijvoorbeeld voor het creëren van safe havens in Syrië."

Eerlijk

De VVD vindt dat herverdelen van vluchtelingen op korte termijn een oplossing kan zijn om de druk eerlijk te verdelen, maar ziet dat niet als structurele oplossing. Volgens Malik Azmani (VVD) voorkomen de afspraken dat landen als Italië en Griekenland nog mensen gewoon door laten reizen naar Duitsland en Nederland. "Europa moet nu verder focussen op beperken van de toestroom, betere terugkeer en aanpak grondoorzaken. Woorden omzetten in daden. Want dit is nog maar een begin."

Kuiken meent dat andere landen, net als Nederland, meer geld beschikbaar zouden moeten stellen voor goede opvang in de regio. "Het overgrote merendeel van de vluchtelingen zit daar nu in vaak erbarmelijke omstandigheden."