Nieuws/Binnenland
500883
Binnenland

Inzamelactie geeft kinderfiets tweede leven

DEN HAAG - Wie een ongebruikte kinderfiets in de kelder of schuur heeft staan, kan daar een kind blij mee maken. Zo'n 60.000 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Veel van die kinderen zouden best een fiets willen hebben, maar voor de gezinnen waar ze in opgroeien is dat een te grote uitgave. De ANWB roept daarom op bruikbare tweewielers in te leveren bij regionale inzamelpunten.

"Zonder fiets hebben kinderen veel minder bewegingsvrijheid. Ze kunnen minder makkelijk langs bij vrienden of sportclub en soms is de middelbare school van hun voorkeur gewoon te ver weg om erheen te lopen", aldus een woordvoerster dinsdag. Uit onderzoek blijkt dat een op de acht kinderen een leeftijdgenoot zonder fiets kent.

Ingeleverde fietsen worden in een werkplaats in Den Haag opgeknapt en verspreid via deelnemende scholen en het Nationaal Fonds Kinderhulp. De fietsbandmaat moet 24, 26 of 28 inch zijn.

"We willen 10.000 fietsen hebben uitgedeeld in het jaar 2020. Om dat goed te meten, tellen we alle fietsen die worden afgeleverd bij kinderen die ze het hardst nodig hebben", zei de woordvoerster. Voor de zomer werd overigens al een bericht geplaatst in het ANWB-blad Kampioen waarin werd opgeroepen fietsen te doneren.

"Nu is het moment om verder naar buiten te treden met het kinderfietsenplan en te kijken of we nog meer fietsen kunnen inzamelen."