Nieuws/Buitenland
500885324
Buitenland

Brussel: EU heeft in juli genoeg vaccins voor groepsimmuniteit

PUURS - De Europese Unie heeft in juli genoeg coronavaccins om 70 procent van haar volwassen inwoners in te enten, zegt de Europese Commissie. Dat is genoeg om ervoor te zorgen dat de epidemie uitdooft, verwachten deskundigen.

De inentingscampagne kwam moeizaam op gang in de EU, erkent voorzitter Ursula von der Leyen op bezoek in de vaccinfabriek van Pfizer in het Belgische Puurs. Maar nu draait die volgens haar op volle toeren. De Duitse stelde al eerder het doel dat aan het eind van de zomer 70 procent van de EU-burgers een prik moet hebben gehad. Aan de aanvoer van vaccins zal het volgens Von der Leyen in ieder geval niet liggen.

De EU leunt steeds zwaarder op het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat in Puurs wordt gemaakt. De komende dagen verwacht Von der Leyen een nieuwe grote bestelling bij de fabrikant te beklinken. De EU wil 1,8 miljard doses kopen voor de komende twee jaar, om zo nodig ’opfrisprikken’ te zetten en nieuwe virusvarianten te lijf te gaan. Een ingewijde meldt aan persbureau Reuters dat de deal zelfs al rond is.