Nieuws/Binnenland
500889
Binnenland

Nederlandse hulp op Lesbos: elke dag bootjes

LESBOS - Een groep van twintig Nederlanders is op het Griekse eiland Lesbos actief bij de opvang van vluchtelingen. Nog steeds komen er dagelijks bootjes aan met mensen uit Syrië, Afghanistan en Pakistan die op weg zijn naar landen in het westen en noorden van Europa. "Wij zorgen voor de eerste opvang op het strand", zegt Anna-Febe Hartzuiker van de stichting Bootvluchteling dinsdag.

"Als ze op het strand zijn vertellen we waar ze zijn. Dat weten de mensen vaak niet", zegt Hartzuiker vanuit Lesbos. De Nederlanders die er hulp bieden doen dit geheel vrijwillig. Het zijn mensen met verschillende achtergronden en kennis, zoals medici. "We begonnen met twee mensen en zijn nu twintig man sterk".

Belangrijk is om de vluchtelingen het vertrouwen te geven dat ze in goede handen zijn. Vanaf het strand worden de opvarenden van de bootjes toegeroepen dat ze veilig zijn. Ze krijgen eten en drinken en de mogelijkheid om tot rust te komen. De Nederlanders richten zich in hoofdzaak op vrouwen en kinderen. "De mannen redden zich meestal zelf wel", weet Hartzuiker.

'Praktische hulp'

De stichting Bootvluchteling is afgelopen zomer begonnen met hulpverlening. "We hebben gekozen voor hele concrete, praktische hulp ter plaatse, aan de kwetsbaarste vluchtelingen. Dat doen we waar mogelijk in samenwerking met de andere organisaties ter plaatse", laat de stichting weten.

De vrijwilligers zijn behalve op Lesbos, ook actief op Malta, Kos en in Athene. Hoe lang Anna-Febe Hartzuiker en haar collega's nog op Lesbos blijven, is ongewis. De stroom vluchtelingen houdt voorlopig aan. Na de eerste opvang met eten, drinken, kleding en medische hulp, gaan de vluchtelingen naar opvangkampen op Lesbos. Daarna begint de reis naar de eindbestemming.