Nieuws
500890
Nieuws

Veel multinationals gingen Volkswagen voor

AMSTERDAM Onaantastbaar lijken ze. De enorme multinationals die wereldwijd met hun produkten hun markten beheersen. Maar een schandaal of reputatiecrisis kan ook zomaar de ondergang betekenen van zo'n megabedrijf.

Een lijst namen waaraan die van Volkswagen kan worden toegevoegd nu het Duitse concern in een diepe crisis is beland. Een overzicht van multinationals die in opspraak kwamen en vervolgens omvielen of ternauwernood overleefden.

Union Carbide (1984)

Een giframp in het Indiase stadje Bhopal kost liefst 16.000 omwonenden het leven. Union Carbide ligt zwaar onder vuur, moet een boete van een half miljard betalen en kan zelfstandig niet verder. Dow Chemical neemt het bedrijf over.

PanAm (1988)

Boven het Schotse dorpje Lockerbie stort een toestel van PanAm neer, waarbij 260 mensen omkomen. Hoewel het om een door Libische terroristen gepleegde bomaanslag gaat lukt het de Amerikaanse maatschappij niet meer haar goede naam te herstellen. Wereldwijd durven mensen niet meer met de maatschappij te vliegen, die drie jaar later failliet gaat.

Exxon (1989)

Voor de kust van Alaska vaart de tanker Exxon Valdez op de rotsen. Meer dan 40 miljoen liter olie lekt weg, met als gevolg een van de grootste milieurampen ooit. Exxon ligt maandenlang zwaar onder vuur, maar komt er met een boete van 'slechts' 5 miljard dollar vanaf.

Perrier (1990)

Uit onderzoek blijkt dat in het bronwater van Perrier benzeen wordt gevonden. Het Franse bedrijf moet liefst 160 miljoen flessen terugroepen en de beurskoers stort in elkaar. Nestlé neemt het bedrijf voor een prikkie over.

Barings Bank (1995)

Handelaar Nick Leeson blijkt liefst 1,4 miljard dollar te hebben verspeeld met risicovolle transacties. Twee keer zo veel als de bank in kas heeft. De bank valt om en ING neemt deze voor een symbolisch bedrag van één Britse pond over.

BP (2010)

In de Golf van Mexico vindt op tien kilometer diepte een ontploffing plaats bij het olieplatform Deepwater Horizon. Liefst vijftig miljoen vaten olie stromen wekenlang maandenlang de zee. De beurskoers van BP stort in en Shell en Exxon lijken potentiële kopers. BP overleeft door betaling van een megaschikking van 16 miljard dollar.