Nieuws
500916
Nieuws

’Meer zorg dan in ziekenfonds’

Amsterdam - Nederlanders zijn bang om een goedkope zorgpolis te nemen, omdat ze vrezen in het ziekenhuis bot te vangen als er iets aan de hand is. Ze beseffen echter niet hoe veel ze krijgen, meent minister Schippers (Volksgezondheid). „Mensen met een minimumkinkomen betalen minder dan voor hun vroegere ziekenfonds en krijgen veel meer zorg.”

 De VVD-bewindsvrouw was gisteravond een van de sprekers tijdens het DFT Zorgdebat. Ze weerspreekt de kritiek die op het huidige stelsel van private verzekeraars wordt geuit. „Zonder de druk op de zorginkoop die verzekeraars kunnen zetten, en de akkoorden die we daarover met artsen en ziekenhuizen hebben gesloten, was de zorg 12 miljard duurder geweest.”Nederlanders zijn bang om budgetpolis te nemen. Waardoor komt dat?„Ik denk dat Nederlanders van nature oververzekerd zijn, dat zie je ook bij andere vormen van verzekeringen.”

Het is toch allemaal veel duurder geworden?„Dat klopt niet. Ik heb het nagerekend, mensen met een minimuminkomen betalen nu vijftig euro per jaar minder dan in het ziekenfonds. En je krijgt er veel meer zorg voor. Met een gemiddeld gebruik van het eigen risico betaalden ze in 2006 ongeveer 521 euro, in 2016 is dat 471 euro. Waarvan kan je nu zeggen dat het nu goedkoper is dan tien jaar geleden?”

Toch is er veel kritiek op het hoge eigen risico. In de nieuwe zorgplannen wil u verzekeraars de mogelijkheid geven dit vrijwillig te verlagen. Gaat dat volgend jaar al gebeuren?„Dit jaar nog niet, het kost tijd om deze plannen uit te werken. Het is de bedoeling dat chronisch zieken die vrijwillig kiezen voor goede zorgaanbieders waarmee een verzekeraar afspraken heeft gemaakt, daarvoor beloond kunnen worden met een lager eigen risico. Maar dan moeten verzekeraars wel zeker weten dat ze voldoende geld krijgen om daarin te investeren.”

Maar voor mensen die geen chronische ziekte hebben, is het vaak schrikken dat ze na één bezoek aan het ziekenhuis ineens 375 euro moeten betalen. Snapt u dat?„Ja. Maar voor die 375 euro eigen risico worden alle ziektes behandeld, ook al kost dat een ton per jaar. Mensen vragen wel eens of we niet naar het Belgische systeem moeten, waarbij patiënten per behandeling een eigen bijdrage betalen. Als je dan een ernstige ziekte hebt, is het veel duurder.

Het DFT Zorgdebat is mede mogelijk gemaakt door ONVZ Zorgverzekeraar