Nieuws
500927
Nieuws

'Poetins bankier' eist miljarden van Moskou

PARIJS - De man die ooit bekendstond als 'Poetins bankier', eist nu miljarden dollars van de Russische regering. Sergej Poegatsjov hielp Vladimir Poetin in het jaar 2000 president worden, maar raakte enkele jaren geleden uit de gratie. Hij beschuldigt de Russische regering ervan zijn zakelijke imperium te hebben geruïneerd, om het vervolgens te verdelen onder de huidige vertrouwelingen van het Kremlin.

"De afgelopen jaren heeft Rusland mij op meerdere fronten aangevallen", stelde Poegatsjov (52) dinsdag. "Ik weiger mij te laten intimideren door deze Russische tactieken." In totaal eist de tycoon, die sinds 2009 in Frankrijk woont, 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan compensatie voor het verlies van zijn bedrijven. Om zijn doel te bereiken, heeft hij een zaak aangespannen bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Het hof heeft de nodige ervaring opgedaan in een soortgelijke zaak. Vorig jaar veroordeelden arbiters Rusland tot een duizelingwekkende schadevergoeding van 50 miljard dollar aan de vroegere aandeelhouders van oliebedrijf Yukos. Die onderneming werd door de Russische staat onteigend, volgens het hof omdat topman Michail Chodorkovski politieke ambities had. De Russische regering sprak van een "politiek vonnis" en tekende direct beroep aan.

Ook Poegatsjov wordt vervolgd. Justitie in Rusland verdenkt hem van verduistering van 700 miljoen dollar van de door hem opgerichte Mezhprombank. Het geld was afkomstig van de Russische centrale bank en bedoeld om Mezhprombank door de crisis van 2008 heen te helpen. De tycoon ontkent alle aanklachten tegen hem.

Advocaten van de zakenman hebben een "uitgebreid plan" opgesteld om de miljarden daadwerkelijk binnen te halen. Ze willen beslag leggen op Russische tegoeden en bezittingen in het buitenland. "Dit kan al voordat er een uitspraak is. We zouden het morgen kunnen doen", vertelde hij in Parijs.