Nieuws/Buitenland
500939
Buitenland

Akkoord EU over vluchtelingen binnen handbereik

BRUSSEL - De EU-lidstaten lijken dinsdag overeenstemming te bereiken over de herverdeling over Europa van 120.000 vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland. Een akkoord ligt binnen handbereik nu de opvang geen verplichtend karakter meer hoeft te hebben, zo viel op te maken uit de uitlatingen van diverse bewindslieden.

Wel klonken in Brussel hier en daar nog verhulde dreigementen om de kwestie via een stemming door te drukken. Maar veel politici vinden het onderwerp zo belangrijk dat ze instemming van alle 28 lidstaten willen.

"Als iedereen zegt: we doen mee, dan is het ook goed", zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff voorafgaand aan het overleg van de asielministers. Hij sloot een stemming echter niet uit.

Als de bewindslieden een akkoord bereiken, gaat Nederland de komende twee jaar ruim 7000 vluchtelingen opvangen vanuit de "frontlijnstaten" waar de meeste mensen binnenkomen.

De Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzit, nam het woord 'verplicht' niet in de mond. "Het voornaamste is dat we overeen zullen komen dat we 120.000 mensen gaan herplaatsen", zei hij.

Polen, een van de landen die een verplichte herverdeling niet wil accepteren, toonde zich toch bereid vluchtelingen op te vangen. "We zijn bereid migranten te accepteren, maar geen quota", aldus minister Teresa Piotrowska.

De Duitse minster Thomas de Maizière zei er nog niet zeker van te zijn dat het overleg resultaat gaat opleveren. "Dit wordt een lastige vergadering. Het zou niet acceptabel zijn als de EU vandaag de boodschap afgeeft dat er geen oplossing mogelijk is."