Nieuws/Binnenland
500943
Binnenland

Proces Oad-Rabo 'leugens en bedrog'

UTRECHT - Leugens en bedrog. Dat waren vandaag op de rechtbank Utrecht de beschuldigingen over en weer tijdens het spraakmakende proces van Oad-familie Ter Haar tegen de Rabobank.

Ter Haar, destijds aandeelhouder van het Twentse reisconcern Oad, eist 76 miljoen euro van de bank vanwege schuld aan het faillissement op 24 september 2013.

'Eigenbelang'

,,Dat was onnodig. Er waren keiharde afspraken om Oad met nieuwe geldschieters in afgeslankte vorm voort te zetten. De Rabo dacht alleen maar aan het eigenbelang en schond daarmee de wettelijke zorgplicht. Het krediet werd opgezegd, waardoor zo'n 1600 mensen op straat kwamen te staan en er 80 miljoen euro schade werd veroorzaakt", zeiden advocaten Tom de Waard en Marjorie Sinke van broer en zus Julius en Quirine ter Haar, die op de zitting aanwezig waren (zie foto).

Rabo-advocaat Winters weerlegde dat en zei dat de bank zorgvuldig en naar eer en geweten heeft gehandeld. ,,De familie Ter Haar probeert de geschiedenis in haar voordeel te herschrijven door feiten onjuist en onvolledig weer te geven. In werkelijkheid stond Oad er financieel zo slecht voor dat redding niet meer mogelijk was binnen de door ons gestelde deadlines en voorwaarden, bijvoorbeeld versterking van het vermogen"

'Onrechtmatig'

De Waard beweerde het tegendeel. ,,Er was geen sprake van redelijkheid en billijkheid van de bank, toen die de stekker eruit trok. Er was wel degelijk tot het laatste moment een reële mogelijk om Oad te laten doorgaan met  goede perspectieven op herstel. Maar de Rabo wilde kennelijk niet meer om alle risico's uit te sluiten. Dat was een onrechtmatige daad."

Winters betwiste trouwens de rechtsgeldigheid van het hele proces dat al bijna een jaar loopt. Dit was de eerste openbare zitting. De rechter doet 4 november uitspraak. Het midden- en kleinbedrijf kijkt met belangstelling toe, want veel ondernemers gaan bankroet door de wurggreep van banken met vaak rigide eisen bij tegenslagen, als ze bij 'Bijzonder Beheer' terechtkomen, luidt de kritiek.