Nieuws
500946
Nieuws

Minister Schippers: "Minima goedkoper uit dan bij ziekenfonds"

Nederlanders zijn bang om een goedkope zorgpolis te nemen, omdat ze vrezen in het ziekenhuis bot te vangen als er iets aan de hand is. Ze beseffen echter niet hoe veel ze krijgen, meent minister Schippers (Volksgezondheid). „Mensen met een minimumkinkomen betalen minder dan voor hun vroegere ziekenfonds en krijgen veel meer zorg.”

De VVD-bewindsvrouw was gisteravond een van de sprekers tijdens het DFT Zorgdebat. Ze weerspreekt de felle kritiek die soms vanuit artsen of samenleving op het huidige stelsel van private verzekeraars wordt geuit. „Zonder de druk op de zorginkoop die verzekeraars kunnen zetten, en de akkoorden die we de afgelopen vier jaar daarover met artsen en ziekenhuizen hebben gesloten, was de zorg 12 miljard duurder geweest. Dat is 300 euro per jaar extra voor een echtpaar.”

Uit het onderzoek dat De Telegraaf gisteren publiceerde, blijkt dat een op de drie Nederlanders niet het verschil weet tussen een naturapolis, waarbij de zorgverzekeraar afspraken maakt met artsen die ziekten behandelen, of een restitutiepolis. Daarbij wordt de zorg die een patiënt uitkiest, achteraf vergoed. Hoe komt dat?

VIDEO: Bekijk hier het volledige zorgdebat

„Ik denk dat mensen maar heel weinig bezig zijn met hun polis. Hoe vaak kijkt u daarin? Bovendien zijn deze verschillende polisvormen er al heel lang, veel mensen weten niet anders dan de polis die ze hebben.”

Nederlanders zijn bang om budgetpolis te nemen. Waardoor komt dat?

„Ik denk dat Nederlanders van nature oververzekerd zijn, dat zie je ook bij andere vormen van verzekeringen. Ze denken: wat ik heb is goed, laat ik het maar zo houden.”

Er wordt ook volop geklaagd over het zorgstelsel, dat nu zo’n tien jaar bestaat. Hoe komt dat?

„Mensen geven hun eigen verzekeraar vaak een veel hoger cijfer. Maar als het om het grote geheel gaat, zijn ze negatiever. Verzekeraars doen er veel aan om uit te leggen hoe het systeem werkt, maar dat is heel ingewikkeld. Overigens zijn de waarderingscijfers door de jaren heen niet veel veranderd. Het ziekenfondssysteem kreeg een vergelijkbaar rapportcijfer.”

Het is toch allemaal veel duurder geworden?

„Dat klopt niet. Ik heb het nagerekend, mensen met een minimuminkomen betalen nu vijftig euro per jaar minder dan in het ziekenfonds. En je krijgt er veel meer zorg voor. Met een gemiddeld gebruik van het eigen risico betaalden ze in 2006 ongeveer 521 euro, in 2016 is dat 471 euro. Waarvan kan je nu zeggen dat het nu goedkoper is dan tien jaar geleden?”

Toch is er veel kritiek op het hoge eigen risico. In de nieuwe zorgplannen wil u verzekeraars de mogelijkheid geven dit vrijwillig te verlagen. Gaat dat volgend jaar al gebeuren?

„Dit jaar nog niet, het kost tijd om deze plannen uit te werken. Het is de bedoeling dat chronisch zieken die vrijwillig kiezen voor goede zorgaanbieders waarmee een verzekeraar afspraken heeft gemaakt, daarvoor beloond kunnen worden met een lager eigen risico. Maar dan moeten verzekeraars wel zeker weten dat ze voldoende geld krijgen om daarin te investeren.”

Maar voor mensen die geen chronische ziekte hebben, is het vaak schrikken dat ze na één bezoek aan het ziekenhuis ineens 375 euro moeten betalen. Snapt u dat?

„Ja. Maar voor die 375 euro eigen risico worden alle ziektes behandeld, ook al kost dat een ton per jaar. Mensen vragen wel eens of we niet naar het Belgische systeem moeten, waarbij patiënten per behandeling een eigen bijdrage betalen. Maar die kan oplopen tot een kwart van de kosten. Als je dan een ernstige ziekte hebt, is het veel duurder. Het is ook wel mogelijk om voor iedereen het eigen risico te verlagen. Maar de opbrengsten daarvan, ruim 3 miljard euro per jaar, moeten dan wel worden verwerkt in een hogere premie.”

Het DFT Zorgdebat is mede mogelijk gemaakt door ONVZ Zorgverzekeraar