Nieuws
500961
Nieuws

'Aftreden Volkswagen CEO Winterkorn onzin'

Volkswagen spreekt een bericht tegen dat huidig CEO Martin Winterkorn af zou willen treden naar aanleiding van het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt.

De Duitse krant Der Tagesspiegel zou op basis van gesprekken met bronnen hebben gemeld dat Martin Winterkorn vervangen zou worden door Matthias Müller, huidig topman van Porsche. "Dat is absolute onzin", kan een woordvoerder van Volkswagen melden. Volgens het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg klopt van dat bericht helemaal niets.

Boete

Volkswagen heeft inmiddels gezegd dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. De fabrikant claimt dat de Europese modellen met een EU6-motor geen afwijking tussen praktijk en theorie kennen, maar dat wordt nu door verschillende instanties onderzocht. Overigens niet alleen in Europa. Volkwagen hangt in de Verenigde Staten een boete die kan oplopen tot 16 miljard euro boven het hoofd.

Vraagtekens

In de auto-industrie worden inmiddels vraagtekens gesteld of ook meerdere autofabrikanten met software de uitstoot van auto's hebben gemanipuleerd. Daarom zijn er verschillende onderzoeken ingesteld.