Nieuws/Binnenland
500962
Binnenland

Thuis bloedprikken na orgaantransplantatie

Patiënten met een getransplanteerd orgaan hoeven binnenkort minder vaak naar het ziekenhuis voor controle, omdat zij dan zelf thuis bloedmonsters kunnen prikken en ter analyse opsturen.

Dat concludeert Remco Koster, onderzoeker-analist in het Universitair Medisch Centrum Groningen, in zijn proefschrift.

Dried Blood Spot

Patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, slikken de rest van hun leven medicijnen die afstoting van het nieuwe orgaan voorkomen. De dosering van deze medicatie luistert heel nauw en daarom moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis om de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten.

Dat probleem kan opgelost worden met de Dried Blood Spot (DBS) methode.Koster: "Patiënten prikken thuis in hun vinger en laten een druppel bloed op een speciaal daarvoor bestemd kaartje vallen. Dit kaartje laten ze even drogen en sturen het dan op naar het ziekenhuis. Op het laboratorium wordt het monster geanalyseerd, waarna de apotheker en arts kunnen beoordelen of de dosering aangepast moet worden. Het scheelt patiënten tijd, reiskosten en gedoe."

Deze methode is niet nieuw, maar er was nooit goed onderzoek gedaan naar de beperkingen. Dat deed Koster wel.

"Elke analysemethode, of je nu meet in bloed, in zweet of in haren, heeft zijn beperkingen en voordelen. Als je weet welke beperkingen een methode heeft en welke factoren de resultaten beïnvloeden, kun je de kwaliteit van de analyses verbeteren."

Dubbelmetingena

Ook van de DBS-methode onderzocht Koster verschillende factoren, zoals het materiaal van het kaartje, de invloed van de dikte van het bloed en het soort medicijn in het bloed. "Doordat we de beperkingen van de DBS-methode nu kennen, kunnen we haar gaan toepassen", vertelt Koster.

Die toepassing begint al in 2016. Dan zullen de eerste patiënten die een veelgebruikt medicijn na orgaantransplantatie slikken thuis hun bloedmonsters kunnen afnemen. "We beginnen met dubbelmetingen, om die van de DBS te vergelijken met de metingen die we normaal gesproken uitvoeren in bloedbuizen." Toch moeten patiënten nog wel naar het ziekenhuis. "Patiënten die een transplantatie hebben gehad, moeten ook op andere zaken gecontroleerd worden, maar dat hoeft minder vaak."