Nieuws
500963
Nieuws

Merkel wil onderste steen boven bij VW

BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel drong er dinsdag bij Volkswagen op aan dat de onderste steen boven moet komen in het dieselschandaal. Volgens Merkel heeft minister van Transport Alexander Dobrindt nauw contact met het concern en heeft de overheid noodzakelijke stappen gezet. Welke maatregelen Berlijn heeft genomen, lichtte ze niet toe.

"Gezien de moeilijke situatie moet Volkswagen volledige openheid van zaken geven en moet men zich inspannen om de hele kwestie op te helderen", aldus Merkel. "Ik hoop dat de feiten zo snel mogelijk op tafel komen."

Volkswagen maakte eerder op de dag bekend in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij te zetten voor het schandaal. Die post gaat ten laste van het resultaat in het derde kwartaal waardoor het concern genoodzaakt werd een winstalarm af te geven.

Premier Stephan Weil van de deelstaat Nedersaksen, dat 20 procent van de aandelen VW bezit, bestempelde die winstwaarschuwing als "uitzonderlijk onaangenaam". Weil, die commissaris is bij VW, is echter ondanks de "alarmerende" voorziening van 6,5 miljard euro optimistisch over de zakelijke vooruitzichten van de autofabrikant.