Nieuws
500968
Nieuws

Wat Zij Vindt | Audrey

Wie heeft een vluchteling op zolder?

De vraag stellen, is het antwoord geven. Want ik durf met grote zekerheid te stellen dat maar heel weinig mensen daadwerkelijk hun zolder ter beschikking hebben gesteld voor een of meer vluchtelingen.

Maar wat waren onze voornemens mooi hè, de afgelopen weken. Na het zien van het verdronken jongetje Aylan boden we massaal onze leegstaande zolders of hobbykamers aan om vluchtelingen uit Syrië in op te vangen. Ook de onvermijdelijke BN’ers drongen zich op om te laten zien hoe betrokken ze waren. Wat actrice Hanna Verboom er zelfs toe verleidde om badkamerspecialist de Baderie te vragen of die haar konden helpen met een extra badkamer.  (Zodat ze de ruimte later, als Salman en zijn gezin zijn vertrokken, voor veel euro’s kan AirBnB’en dacht ik er hardvochtig bij.)

Maar goed, ik meen het: hoeveel mensen vangen daadwerkelijk een vluchteling op in hun eigen huis? Want wie heeft er nu echt een of meer kamers óver om mensen in te huisvesten. Er zullen vast mensen in Wassenaar en Aerdenhout zijn die een deel van hun bibliotheek kunnen vrijmaken voor een vluchteling. Maar iets in mij zegt dat ook dát niet in grote getale is gebeurd. Ik zou graag cijfers zien die het tegendeel bevestigen!

Universiteitsengels

En hoe gaat het dan verder? Geef je een ontheemde een sleutel en zeg je: ‘Graag de deur op het nachtslot draaien als je ’s avonds thuiskomt.’ En maak je afspraken over het gebruik van de badkamer? ‘Wij vegen de boel met papier, kijk zo...’ En in welke taal gebeurt dat dan? Want ze spreken vast niet allemaal universiteitsengels. Ben je bereid om halal te koken, omdat er een grote kans is dat de vluchteling moslim is? Houd je de fles wijn voorlopig in de kast? En trek je wijde jurken aan, omdat ze strakke kleding bij vrouwen hoerig kunnen vinden?

Hoe ga je om met de trauma’s die ze meenemen? Vraag je om hulp in de huishouding, als dank voor jouw inzet? En wat doe je als ze weigeren? Of als ze geld willen lenen?  En hoelang mogen de vluchtelingen blijven? De meeste mensen houden het niet eens langer dan drie dagen uit met hun eigen moeder. Laat staan met een wildvreemde. En dan? Zet je Salman en zijn gezin op straat als je het zat bent? Over een warm welkom gesproken... Nee, het is ook niet voor niets dat zelfs Vluchtelingenwerk Nederland het afraadt om vluchtelingen in huis te nemen.

Vrezen voor veiligheid

Dat gedweep met vluchtelingen heeft me enorm gestoord de afgelopen weken. Niet omdat het beeld van de verdronken Aylan mij onberoerd laat. Of omdat al die andere beelden van radeloze mensen mij niet interesseren. Maar omdat ik het emotionele chantage vind. Het ontneemt het zicht op de problemen die óók ontstaan bij de opvang van vluchtelingen. Want ik maak me zorgen over wat we ons op de hals halen. Dat er IS-strijders onder de vluchtelingen zitten. Dat bepaalde vrijheden onder druk komen te staan. De vrijheden voor homoseksuelen bijvoorbeeld, voor vrouwen. Dat Joden nog meer voor hun veiligheid moeten vrezen. De multiculturele samenleving is nu eenmaal geen paradijselijke lagune vol jonge zeepaardjes gebleken. Moeten we ons niet eerst dáár op richten?

Hemel in prijzen

En jahoor, mensen die me nu een Wildersstemmer vinden: kom er maar in! Want dat is het onvermijdelijke gevolg van vraagtekens bij opvang zetten. Je wordt meteen weggezet als vreemdelingenhater. Diezelfde mensen laten ondertussen geen kans ongemoeid om zichzelf de hemel in te prijzen. ‘Kijk mij eens betrokken zijn bij de verschoppelingen van de wereld.’ Juist daarom vraag ik: wat hebben ze nu precies gedáán? En als dat niks is, hebben ze niet alleen zichzelf onsterfelijk belachelijk gemaakt. Maar zetten ze ook de vluchtelingen in de kou. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Knap hoor.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!