Nieuws/Binnenland
500970
Binnenland

Minister mikpunt tijdens vragenuurtje

Het OM heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie niks verteld over de foto's die Volkert van der G. van zichzelf liet maken, terwijl het departement daar graag over had gehoord. Dat moest minister Van der Steur na afloop van het vragenuurtje toegeven.

De toch al pijnlijke kwestie legt zo dus een opmerkelijke werkverhouding bloot. De VVD-bewindsman weet inmiddels dat het OM voor publicatie van de foto's wist, maar weet nog steeds niet of het OM er van op de hoogte was dat de kiekjes een opzetje waren tussen Volkert en de fotograaf. Het maakt bij het beoordelen of Volkerts mediaverbod overtreden is natuurlijk nogal uit of de moordenaar zelf de fotograaf benaderde of dat het OM dacht dat hij toevallig op de gevoelige plaat was gelegd. Van der Steur zegt met het OM in gesprek te gaan.

Overtreden

In het vragenuurtje werd de minister het vuur aan de schenen gelegd. Hij wil dat er onderzocht wordt of Volkert van der G. de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling heeft overtreden. Het OM oordeelde ruim een jaar geleden zelfstandig al dat het mediaverbod niet was overtreden met de foto's. De minister wil echter dat alle gedragingen van Volkert nog eens extra tegen het licht worden gehouden door OM en reclassering, die beide van de foto's wisten.

Rechter

Een groot deel van de Kamer neemt daar geen genoegen mee. Beide organisaties wisten immers van de foto's en deden toen niks. VVD, CDA, PVV en Kamerlid Bontes dringen er op aan dat Van der Steur het OM dwingt om naar de rechter te gaan. De rechter zou dan moeten toetsten of Volkert weer de cel in moet en niet het OM zelf.

Van der Steur wil hier echter niet aan, hij gaat eerst het onderzoek afwachten. Daarmee trapt hij zijn eigen VVD op de tenen. Kamerlid Van Oosten herinnerde zijn partijgenoot en plein public er nog aan dat die als parlementariër hier andere opvattingen over had.