Nieuws/Binnenland
500975
Binnenland

'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.'

DEN HAAG - De reclassering gaat nogmaals bekijken of en hoe de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., zich heeft gehouden aan de voorwaarden die hem zijn opgelegd toen hij vorig jaar mei voorwaardelijk vrij kwam. De reclassering moet het resultaat van dat onderzoek voorleggen aan het Openbaar Ministerie.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dinsdag dat hij het uiteindelijke oordeel van het OM ook zal bekijken. De minister heeft de mogelijkheid om het oordeel opzij te schuiven en het OM een aanwijzing te geven in actie te komen.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van het tv-programma Brandpunt-Reporter afgelopen zondag. Daarin zegt Van der G. - opgenomen met een verborgen camera - dat hij en zijn advocaat een foto in De Telegraaf vorig jaar juni in scene hebben gezet. Het nieuwe onderzoek door de reclassering richt zich niet alleen op de foto's, maar gaat ook over andere uitlatingen van Van der G. in Brandpunt en over zijn gedrag de afgelopen maanden, aldus Van der Steur.

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten blijkt uit die uitzending dat Van der G. de bijstand misbruikt, niet voldoet aan de sollicitatieplicht en de reclassering om zijn vinger windt. Ook andere Kamerleden wonden zich op over de opmerkingen van Van der G. De Tweede Kamer had Van der Steur dinsdag naar het vragenuurtje geroepen over de kwestie.

Van der Steur zei dat hij ervan uit gaat dat de gemeente waar Van der G. bijstand ontvangt, daar nog eens goed naar gaat kijken. Het is niet mogelijk Van der G. het gebruik van rechtsbijstand te ontzeggen, aldus de minister.

Van der Steur zei dinsdag dat ook de reclassering wist van de foto en de aanstaande publicatie, maar dat het ministerie er niet van wist. Hij kon zich goed voorstellen dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven er graag vanaf had geweten. Hij gaat ook dat bespreken met het OM.

Volg onze verslaggever Jorn Jonker op Twitter voor live verslag:

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");