Nieuws/Buitenland
500979
Buitenland

Australische rangers worstelen met koalaplaag

MELBOURNE - "We voelen ons verschrikkelijk, maar we moeten het doen om de andere koala's een overlevingskans te geven." Een parkranger in de Australische deelstaat Victoria legt uit waarom de autoriteiten koala's doden in een gebied waar de populatie veel te groot is geworden. Die praktijk kan steevast rekenen op kritiek van natuurorganisaties, maar volgens de overheid is het een noodzakelijk kwaad.

In het gebied ten zuidwesten van Melbourne leven nu zo'n twintig koala's per hectare. Normaal gesproken zit op zo'n oppervlak slechts één koala eucalyptusblaadjes weg te kauwen. Door de overpopulatie ontstaan voedseltekorten, waardoor dieren van de honger dreigen te sterven.

Tot nog toe zijn slechts enkele dieren die al verzwakt waren, gedood. Dat zullen er de komende weken zeker meer worden, maar de parkrangers hebben ook humanere middelen ter beschikking. Vrouwtjes krijgen anticonceptiemiddelen toegediend en zo'n veertig koala's komen ervan af met een gedwongen verhuizing: ze worden gevangen en elders in het land weer vrijgelaten.