Nieuws/Binnenland
500990
Binnenland

Senaat: heel veel moeite met sluiten Binnenhof

DEN HAAG - "Iedereen heeft er heel veel moeite mee, om niet te zeggen dat we er toch wel erg veel bezwaren tegen zouden hebben." Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol dinsdag over de mogelijke sluiting van het Binnenhof voor 5,5 jaar. Ze gaf haar commentaar na afloop van een overleg met de fractievoorzitters in de Senaat.

De voorzitter zei "heel verbaasd" te zijn over het bericht, want ze is nog in gesprek met de verantwoordelijke minister Stef Blok. In de gesprekken met de bewindsman heeft ze de bezwaren ook naar voren gebracht, vertelde ze.

Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het "hele parlementaire gebeuren" bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek. "Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal."

Volgens Broekers-Knol en de fractievoorzitters hoeft het ook helemaal niet. "Sinds 1200 is hier al die zeven-, achthonderd jaar almaar verbouwd en telkens ging de business gewoon door. Ik zie niet waarom dat nu anders zou moeten."

Dat het sluiten van het Binnenhof voor bijna zes jaar goedkoper zou zijn dan er doorwerken en dertien jaar over de verbouwing doen, dat moet de voorzitter allemaal ook nog eens zien. "Ik roep in herinnering de werkzaamheden waarbij is gebleken dat iets toch veel duurder is. Dat soort dingen gebeuren", aldus de voorzitter verwijzend naar onder meer het Rijksmuseum.

Daarbij komt dat je kunt leren van het werken in fases, denkt Broekers-Knol. Je kunt altijd dingen tegenkomen die je later in het proces van pas komen.