Nieuws/Binnenland
500996
Binnenland

OM op de hoogte van maken foto's

Volkert schond mediaverbod niet

DEN HAAG - Volkert van der G. heeft het mediaverbod niet overtreden door in samenspraak met zijn advocaat foto’s van zichzelf in scène te zetten. Dat maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. Het OM was op de hoogte van het maken van de foto’s en heeft vooraf toestemming gegeven.

Eén van de voorwaarden dat de moordenaar van Pim Fortuyn na twaalf van de achttien jaar opgelegde jaren celstraf op vrije voeten kwam, was dat hij geen contact mocht zoeken met de media.

In een door tv-programma Brandpunt Reporter heimelijk opgenomen gesprek zegt Van der G. dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf in scène heeft gezet. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf: ,,Die maakte bij wijze van spreken 200 foto’s en dan konden wij zeggen:  die wel en die niet”, aldus Van der G.

,,Het OM is op 16 juni 2014 door een van de advocaten van Van der G. in kennis gesteld van het feit dat er een foto werd gemaakt", aldus het OM in een persbericht. ,,Het OM heeft inhoudelijk beoordeeld of hier sprake zou zijn van een overtreding van het opgelegde mediaverbod. Daarvan was volgens het OM geen sprake."

De foto verscheen de volgende dag in De Telegraaf. Voor verdere vragen verwijst het OM naar minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Opmerkelijk genoeg heeft het OM meerdere dagen genomen om nu publiekelijk mee te delen dat het de foto's eerder al goedkeurde. In Den Haag wordt gezegd dat de voorwaarden voor het mediaverbod ook zo uitgelegd kunnen worden dat Volkert wel contact met de media mag, maar niet over de zaak.

Vanmiddag wordt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de kwestie bevraagd in het vragenuurtje. Volg het vragenuurtje live via de twitterfeed van onze verslaggever Jorn Jonker:

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");