Nieuws
501010
Nieuws

Geheime ontmoeting Joseph Gordon-Levitt en Edward Snowden

Om voor zijn rol goed in de huid te kunnen kruipen van Edward Snowden ontmoette Joseph Gordon-Levitt de wereldberoemde klokkenluider op zijn Russische schuiladres.

De Amerikaanse acteur Joseph Gordon-Levitt speelt de hoofdrol in de nieuwe biografische film van regisseur Oliver Stone over Edward Snowden.

In een interview met The Guardian heeft Joseph onthuld hoe het was om de klokkerluider in het geheim in Rusland te ontmoeten. "Hij verkeerde in een goede bui, goedgehumeurd. Aan zijn toon was overduidelijk te horen dat hij graag naar huis zou willen komen. Hij wil niet in Rusland wonen, absoluut niet.", aldus The Dark Knight-Rise acteur over de geheime ontmoeting. De 34-jarige acteur wilde Snowden beter leren kennen voordat hij hem op het witte doek zou vertolken."Ik wilde zowel zijn sterke als zijn zwakke punten observeren", legt Joseph uit.

De klokkenluider die zich momenteel schuilhoudt in Rusland toonde volgens Gordon-Levitt veel belangstelling voor de nieuwe film die over hem gemaakt wordt. "Hij was barmhartig, vriendelijk en belangstellend."

Joseph laat verder weten dat hij de daden van de voortvluchtige Edward niet afkeurt. "Toen ik vertrok wist ik zonder twijfel dat Snowden zijn daden beging, omdat hij het juist achtte en daarmee zijn geliefde land zou helpen. Zoals hijzelf zou zeggen is het niet aan hem om te zeggen of het goed of verkeerd was om dat te doen."

De acteur vindt dat het publiek zelf moet bepalen of Snowden juist heeft gehandeld. "Het publiek moet zelf beslissen, en dat moedig ik wie dan ook aan. Ik wil niet de acteur zijn die zegt: 'Je zou naar mij moeten luisteren! Wat hij heeft gedaan is juist!' Dat is niet aan mij, ondanks dat ik daar wel in geloof - dat wat hij heeft gedaan, juist is."

Joseph Gordon-Levitt werd bekend door zijn rol in de tv-serie 3rd Rock From The Sun en was ook te zien in films als Inception en The Dark Knight Rises. Naast Gordon-Levitt zijn ook Shailene Woodley, Melissa Leo, Tom Wilkinson en Zachary Quinto in de film te zien.

De 68-jarige Oliver Stone staat erom bekend dat hij controversiële onderwerpen niet schuwt. Hij maakte eerder onder meer JFK, Natural Born Killers, Platoon en Nixon.

Verwacht wordt dat Snowden rond kerst in première zal gaan in de Verenigde Staten.