Nieuws/Binnenland
501011
Binnenland

Ook buiten VS vraagtekens over dieselschandaal VW

WOLFSBURG - Het dieselschandaal bij Volkswagen (VW) roept ook buiten de Verenigde Staten veel vragen op. Zuid-Korea gaat de uitstoot van dieselauto's van het Duitse autoconcern tegen het licht houden. Ook Frankrijk, Italië en Australië vroegen dinsdag om opheldering.

Het Zuid-Koreaanse milieuministerie gaat enkele duizenden Jetta's, Golfjes en Audi A3's op de rollerband zetten om te kijken of ook daar geknoeid is met de motoren zodat ze in dergelijke testsituaties schoner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. In de VS bleek dat het geval te zijn, meldde de federale milieudienst EPA vrijdag.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin zei dinsdag dat er een Europees onderzoek moet komen. Ook dieselwagens van Franse makelij zouden daarin mee moeten worden genomen. Italië en Australië hebben VW om tekst en uitleg gevraagd.

ACE, de op één na grootste autoclub van Duitsland, acht het op grond van eigen onderzoek zeer waarschijnlijk dat VW ook in eigen land gesjoemeld heeft. Een woordvoerder sprak tegenover persbureau DPA van "systematische misleiding van de consument".

Topman Martin Winterkorn heeft verkeersminister Alexander Dobrindt evenwel verzekerd dat VW in Duitsland geen diesels heeft verkocht waarmee geknoeid is. Dat zei de bewindsman maandagavond laat na een "zeer constructief" gesprek met de VW-baas.

Het schandaal kan VW alleen al in de VS op een boete tot een slordige 16 miljard euro komen te staan. Veel erger is echter de imagoschade, meent het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW. Die kan ook andere Duitse exportbedrijven treffen. Daarmee staan volgens DIW veel banen op het spel.