Nieuws/Binnenland
501027
Binnenland

Munch 'ontmoet' Van Gogh in Amsterdam

AMSTERDAM - De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) 'ontmoet' in Amsterdam zijn inspirator Vincent van Gogh (1853-1890). In het Van Gogh Museum hangen tachtig schilderijen en dertig werken op papier waarin bezoekers de gelijkenissen én verschillen van beide kunstenaars kunnen zien. Daaronder een versie van 'De Schreeuw', het bekendste werk van Munch.

De tentoonstelling, vanaf vrijdag te zien, brengt de werken van Van Gogh en Munch voor het eerst op grote schaal samen. Beide beroemde kunstenaars worden volgens het museum vaak in één adem genoemd.

"Ze schilderden de meest intense emoties, uit het leven gegrepen", zegt conservator Maite van Dijk. "Maar qua artistieke affiniteit ontbrak het tot dusver aan een diepgaande studie." Van Gogh heeft nooit werk van Munch gezien, maar Munch "lijkt wel heel goed naar het werk van Van Gogh te hebben gekeken." Zo schilderden ze allebei een 'Sterrennacht'. Van Gogh maakte in 1888 'Het Gele Huis', Munch schilderde in 1898 een opvallend rood huis.

Maar de levens van de kunstenaars, die elkaar nooit hebben ontmoet, liepen sterk uiteen. "Munch kreeg publieke erkenning en had financieel succes", verklaart Van Dijk. "Van Gogh had dit nauwelijks."

Prinses Beatrix en koningin Sonja van Noorwegen verrichten woensdag de officiële opening van de expositie, volgens museumdirecteur Axel Rüger een van de duurste ooit. "Door de ongelooflijk hoge verzekeringswaarde van de werken is dit soort tentoonstellingen steeds moeilijker te organiseren." De Staat en de Noorse overheid staan garant voor een deel van de verzekeringspremies.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));