Nieuws
501029
Nieuws

Wereld Alzheimer Dag

De vijf mooiste films over dementie

Het is Wereld Alzheimer Dag vandaag. VROUW zet de vijf ontroerendste films over dementie op een rijtje.

50 first dates

Lucy (Drew Barrymore) heeft een hele bijzondere vorm van geheugenverlies: ze vergeet alles de volgende dag alweer. Zo ontmoet de Henry en weet ze de volgende dag niet meer wie hij is. Het voelt steeds weer als een eerste date.

Still Alice

Alice is docent taalkunde aan de universiteit. Ze is erg slim, maar dan slaat het noodlot toe. Na haar vijftigste verjaardag merkt ze opeens dat ze niet op bepaalde woorden kan komen. Ook raakt ze in de war met de plaatsen waar ze is, terwijl ze er regelmatig komt. Julianne Moore, de actrice die Alice speelt, won de Oscar voor beste actrice. Reden genoeg om deze ontroerende film te kijken!

Away from her

Grant en Fiona zijn een gepensioneerd echtpaar, totdat Fiona haar geheugen begint te verliezen. Voor dat het nog erger wordt beslist Fiona dat ze naar een verpleeghuis gaat. Na verloop van tijd herkent Fiona haar echtgenoot niet meer en krijgt ze gevoelens voor een man in het verpleeghuis.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Joel en Clementine zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan. Als Joel Clementine weer spreekt blijkt ze zich amper iets te herinneren van hun relatie. Wat blijkt? Clementine heeft dat deel van haar geheugen laten wissen door een bedrijf. Joel besluit hetzelfde te doen maar krijgt spijt.

The Notebook

Een klassieker, maar minstens zo mooi als bovenstaande films: The Notebook. In de film vertelt een oudere man zijn demente vrouw een liefdesverhaal. Het gaat over Noah en Allie, of terwijl zijzelf in jongere jaren. Allie herinnert zich alleen bijna niets meer omdat ze dement is. Een hartverscheurend liefdesverhaal. Echt een film die je gezien moet hebben.