Nieuws
501046
Nieuws

Hoe hoog wordt de zorgpremie?

Wat gaan we volgend jaar betalen voor de zorgverzekering? Deze vraag wordt traditiegetrouw in de herfst beantwoord: zorgverzekeraars maken hun nieuwe premie voor de basisverzekering meestal tussen half oktober en half november met veel tam-tam bekend. Een dezer dagen trapt zorgverzekeraar DSW - eveneens traditiegetrouw - als eerste af.

De afgelopen jaren stuntte de - relatief - kleine zorgverzekeraar er op los: in plaats van de premie in 2014 te verhogen, zoals werd verwacht, bracht directeur Chris Oomen de premie naar beneden. En voor dit jaar was DSW de enige zorgverzekeraar die de premie gelijk wist te houden. Dit alles onder het mom dat de zorgverzekeraars de verkregen winsten aan de zorgverzekeraars terug moesten betalen.

Stunt

Of DSW dit jaar weer met een stunt komt, valt echter nog te bezien.  De eisen omtrent de buffers  - De Nederlandsche Bank eist dat er voldoende geld op de balans staat zodat de zorgverzekeraars in staat zijn 'schade' uit te keren aan hun verzekerden, ofwel de rekening van hun verzekerden aan de zorgverleners kunnen betalen - zijn strenger geworden.

 

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de zorgpremie? Abonneer u dan hier op de gratis DFT Geld Nieuwsbrief

 

 

Daarnaast zal worden ingecalculeerd dat de wijkverpleging duurder zal uitvallen dan eerst werd verwacht. Verder gaan de lonen in de zorg omhoog en dan speelt er nog de discussie omtrent dure geneesmiddelen. Deze moeten nu voor het merendeel uit het ziekenhuisbudget worden betaald. De vraag is hoe lang dat nog houdbaar is.

Stijging

De premiestijging zal dit jaar wel eens conform de voorspelling van het ministerie van Volksgezondheid kunnen uitkomen: ongeveer 7 euro per maand voor de basisverzekering.

De zorgverzekeraars hebben tot 19 november aanstaande de tijd om hun premie bekend te maken. Verzekerden kunnen tot en met 31 december beslissen of ze willen overstappen of niet.

Dat overstappen valt overigens meer onder de noemer 'winters klusje': vooral in de laatste twee weken van het jaar wordt beslist of wordt veranderd van zorgverzekeraar of niet.