Nieuws/Binnenland
501047
Binnenland

De Maakbare Mens

Ooit 'n volmaakt mens ontmoet? En…, beviel 't? Met deze slogan presenteert Het Dolhuys, museum van de geest, de nieuwe tentoonstelling 'De Maakbare Mens'.

Het museum stelt in de neiuwe tentoonstelling die 6 oktober open gaat, de maakbaarheid ter discussie. Veel Nederlanders willen vandaag de dag volmaakt zijn. We streven naar een gezonde geest, vlekkeloos gedrag en een perfect lichaam. We posten dagelijks een ideaal beeld van onszelf op Facebook, maar kunnen we altijd blijven voldoen aan deze hoge eisen?

Met een selfie neemt de bezoeker zijn eigen maakbaarheid onder de loep. Hij ontmoet  bijzondere geesten, onder wie de succesvolle schrijfster Myrthe van de Meer, de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh, Willem van Genk en Anton Heijboer. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijgt het publiek een kijkje in hun geest. In een audiovisuele presentatie, gebaseerd op citaten uit brieven van Munch en Van Gogh en beeldfragmenten uit hun werk, vertellen beide kunstenaars over het verband tussen hun gekte en hun kunstenaarschap. Van Gogh was enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Munch vond zichzelf niet gek, maar zag zijn angst als de basis voor zijn kunst.   

Voor het eerst in Nederland toont Het Dolhuys tekeningen en fotografie van de internationale kunstenaars Michelle Sank, Bryan Saunders en Suzan Aldworth, die laten zien hoe ver je kunt gaan in de perfectie van lichaam en geest. Sofie Knijff toont met indrukwekkende fotografie de schoonheid van mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met het Liliane Fonds laten jonge, internationale talenten zien hoe zij geïnspireerd raken door hun beperking.

www.hetdolhuys.nl