Nieuws/Binnenland
501051
Binnenland

MOORD OP ZEILSTER

’Wereld heeft een prachtig mens verloren’

Heino - De moord op Durdana Putker (54) in Colombia is in haar woonplaats Heino als een mokerslag aangekomen. „Ga je na jaren hard werken op wereldreis en dan eindigt het in een drama… Niet te bevatten”, stamelt een medewerkster van de dorpsvereniging.

„De wereld heeft een prachtig mens verloren”, treurt de eigenaar van het Stottercentrum in Zwolle, waar ze werkzaam was.

De details rondom haar brute dood zijn op dit moment nog in nevelen gehuld. De Colombiaanse politie heeft een beloning van bijna 9000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Putker was sinds 2012 samen met haar man Peter op wereldreis. Die bijzondere trip maakten ze in hun zeiljacht ’Lazy Duck’. De twee waren al een jaar of twintig geleden verslingerd geraakt aan zeilen. Zaterdag kwam er een abrupt einde aan hun droomreis.

Piraten

Volgens Peter werd hun jacht aangevallen door een bende piraten. Het ging om zes gemaskerde mannen. De echtgenoot werd in de badkamer buiten westen geslagen en toen hij weer bijkwam, vond hij zijn vrouw Durdana levenloos op het dek van de boot. Ze was doodgeslagen met een stomp voorwerp. De daders waren er vandoor gegaan met slechts enkele tientjes aan buit.

De Colombiaanse politie liet gisteren weten dit scenario te onderzoeken, maar wel twijfels te hebben over de verklaring. De Lazy Duck lag bij de Rosario-eilanden, een gebied waar volgens de rechercheurs zelden dit soort overvallen plaatsvinden. Ook vindt de politie het vreemd dat de daders wel enkele tientjes hebben gestolen, maar allerlei andere spullen van waarde lieten liggen. Daarnaast zou de Nederlander in eerste instantie de verkeerde locatie van hun boot aan de politie hebben doorgegeven. Peter wordt door de politie gehoord en krijgt bijstand van de Nederlandse ambassade. Hij heeft verklaard dat hij de gezichten van de daders niet heeft gezien.

In Heino is de moord hard aangekomen. De buren van het echtpaar, dat tot 2012 in een prachtig huis aan de Rozendaelseweg woonde, hebben samen besloten om niet met de pers te praten. „Omdat er nog zo veel onduidelijkheid is over de zaak”, zegt een buurman. „De familie is naar Colombia gegaan om alles uit te zoeken”, weet hij. Durdana werkte als logopediste en stottercoach.

Bij het Stottercentrum in Zwolle heerst verslagenheid. „Ik kende haar heel goed. Ze was een fantastische en vrolijke vrouw, meer wil ik er nu eigenlijk niet over kwijt”, zegt de eigenaar. Volgens een vrijwilligster van de voetbalclub VV Heino was Durdana een lieve vrouw. „Ze zat zelf niet in het verenigingsleven, maar heeft mijn kinderen heel goed geholpen toen ze nog logopediste was.”

Bij de dierenartsenpraktijk in het centrum, waar Peter jarenlang de baas was, kan een medewerkster haar tranen nauwelijks bedwingen. „Ik volgde hun blog met reisverhalen regelmatig.” Die website staat vol met foto’s uit verre oorden en kiekjes van een stralende Peter en Durdana.

Durdana schreef vorig jaar nog een reeks verhalen voor de Vaarkrant van De Telegraaf. Het avontuur werd beeldend overgebracht: „Het was een serie bovengemiddeld goed geschreven artikelen over het begin van de reis”, zegt Telegraafverslaggever Teije Brandsma.

Vaarjournalist Willem Plet van het in ons land toonaangevende blad ’Zeilen’ kan er niet over uit. In het septembernummer staat zelfs nog een mooie bijdrage in de rubriek ’Vertrekkers’ van het slachtoffer, die als freelancer schreef vanaf de Atlantische Oceaan.

„Het is een schok voor ons. Ze leverde verhalen over hun reis. Dan mailden we over en weer’’, vertelt Plet, die zo’n geweldsdrama in zijn jaren bij het magazine niet eerder meemaakte. „Voor deze verhalen werd de tijd genomen. De reis ging niet zo snel tenslotte.’’

De zeilwereld is in actie gekomen. Twee zeilers zijn vanaf een locatie honderden kilometers verderop pompt onderweg gegaan voor extra steun. Burgemeester Martijn Dadema van Raalte, waar Heino onder valt, is dorpsgenoot van het getroffen stel. Hij kende ze zelf ook als geboren Heinoër, zoals zovelen in de dorpsgemeenschap onder meer van de dierenartsenpraktijk. De zeilers zijn weliswaar formeel uitgeschreven vanwege de lange reis, maar uiteraard leeft iedereen intens mee. „Er is veel reuring in het dorp Heino. We zijn geschokt”, liet de burgemeester weten. Het gemeentebestuur probeert contact op te nemen met de familie.