Nieuws/Binnenland
501064
Binnenland

Senaat ziet sluiting Binnenhof niet zo zitten

Vraagtekens bij sluiting Binnenhof

DEN HAAG - De Eerste Kamer plaatst nogal wat vraagtekens bij het voorstel om het Binnenhof 5,5 jaar te sluiten voor een totale opknapbeurt. Deze aanpak is aanbevolen door de commissie-Spies, die de kosten en mogelijkheden voor renovatie onderzocht.

De commissie had ook een voorstel uitgewerkt om het in dertien jaar stapsgewijs te doen en daar heeft de Senaat meer oren naar. In die plannen staat dat elke afdeling voor een paar jaar ergens anders werkt. De andere onderdelen blijven zitten waar ze zitten tot ook hun onderkomens aan de beurt zijn.

Zo ondervindt het parlementaire proces naar verwachting minder hinder, is de gedachte, en blijft het Binnenhof ook toegankelijk(er) voor anderen. De Senaat heeft er vorige week nog over gesproken met minister Stef Blok van Rijksdienst, die volgens het AD een voorkeur heeft voor de korte variant. Blok zei dinsdag echter dat er nog geen standpunt is ingenomen.

De klus kost waarschijnlijk tussen 500 en 600 miljoen euro, maar is naar het oordeel van deskundigen hard nodig. De noodzaak wordt ook door de Eerste Kamer onderschreven.

Volgens de commissie-Spies is de korte variant de goedkoopste en de handigste. De renovatie zou in 2020 kunnen beginnen.