Nieuws
501103
Nieuws

Winterbandentest

WASSENAAR - De beste winterbanden komen dit jaar volgens de ANWB bij Goodyear en Continental vandaan. Dat blijkt uit de grote winterbandentest van de bond.

Dit maal hielden de keurmeesters banden in de maten 165/70/14 en 205/55/16 tegen het licht. Dat zijn types die respectievelijk horen onder auto's uit het a-segment als de Seat Mii en de c-klasse waarin populaire modellen als de Golf, Astra en goedkopere uitvoeringen van de BMW 1-serie vallen. Bij elkaar zijn de twee maten volgens de ANWB goed voor 85 procent van de markt.

Echt beroerde banden troffen de testers niet aan. Dat komt omdat er al een voorselectie werd gedaan op basis van de EU-bandenlabels die de producenten zichzelf verplicht zijn te geven. Alleen rubber dat een c of beter scoorde voor remweg en rijgedrag op nat wegdek kon meedoen aan de ANWB-test.

Uit de proeven kwam in de kleinste maat Goodyear met de Ultragrip 9 als winnaar naar voren. Deze band scoort goed op alle testonderdelen van remweg, zijdelingse grip, gedrag op sneeuw en ijs tot slijtvastheid. Ook erg goed zijn de Michelin Alpin A4 en de Dunlop Winter Response 2.  Allen kosten rond de 80 euro per band exclusief montage.

In de grotere categorie is de titel best uit de test voor de Continental Wintercontact ts 850. De nummers twee en drie zijn respectievelijk de Yokohama W.drive V905 en opnieuw de Goodyear Ultragrip 9. Opvallend genoeg zijn de beste banden hier lang niet de duurste met 110 euro per band versus 120 euro voor de nummer drie.

Het winterbandenseizoen start deze maand met de wissel bij de bandenspecialisten of garages. De banden voor koude omstandigheden presteren beter vanaf zeven graden en kouder. Ondanks terugkerende discussies over zin en onzin adviseert de ANWB de combinatie van winter- en zomerbanden voor iedereen die de hele winter gegarandeerd elke dag met de auto wil. Kan je de wagen een dagje missen bij zware sneeuw of ijzel dan is doorrijden op zomerbanden ook mogelijk. Omgekeerd de zomer doorrijden op winterrubber ontraadt de bond vanwege de veel langere remweg die winterbanden op warm, droog asfalt hebben.

Meer informatie: anwb.nl/winterbandentest