Nieuws
501106
Nieuws

Nieuwste toepassing voor uitvoeren van complexe hartoperaties

OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D

AMSTERDAM - Driedimensionale livebeelden van het kloppend hart mét stromend bloed is de nieuwste technologische toepassing voor cardiologen en hartchirurgen bij het uitvoeren van complexe hartoperaties of hartklepingrepen.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is één van de eerste ziekenhuizen ter wereld die over deze gloednieuwe 3D-uitvoering beschikken.

Behalve de anatomie en het functioneren van het hart en/of de hartkleppen kan voortaan ook de bloedstroom van het hart in één actueel beeld worden gevangen. Cardiologen denken met dit betere digitale zicht voortaan preciezer te kunnen opereren en met minder complicaties te worden geconfronteerd.

Lekkages

Volgens OLVG-cardioloog dr. R.K. Riezebos, die leiding geeft aan de afdeling echocardiografie, geeft de toevoeging van de live zichtbare bloedstroom de mogelijkheid om lekkages of blokkades daarin onmiddellijk in beeld te krijgen en zo mogelijk te verhelpen.

„Als bijvoorbeeld een hartklep lekt, kunnen we meteen zien waar, uit welk minuscuul openingetje of scheurtje, bloed wegsijpelt”, zegt Robert Riezebos. „Het bloed in het beeld is aangekleurd. We opereren voortaan onder geleide van deze 3D ’real time’-echo.”

Cardiologen en anesthesiologen kunnen de operatie volgens hem hiermee ook veel beter voorbereiden.

„Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct inspelen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om op de patiënt afgestemd maatwerk te leveren”, zegt de cardioloog.