Nieuws
501110
Nieuws

Muziekdienst Deezer werkt aan beursgang

PARIJS (AFN) - De Franse muziekstreamer Deezer wil een beursnotering in Parijs om geld op te halen voor een concurrentiestrijd met Spotify en Apple Music. Dat bleek dinsdag uit documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de beurstoezichthouder.

De introductie op Euronext Parijs moet dit jaar nog plaatsvinden, zei bestuursvoorzitter Hans-Holger Albrecht. Volgens de topman behouden de huidige aandeelhouders van Deezer hun stukken en worden voor de beursgang nieuwe aandelen uitgegeven. De Oekraïense miljardair Leonard Blavatnik, het Franse IdInvest Partners en oprichter Daniel Marhely behoren tot de grootste aandeelhouders.

Deezer werd opgericht in 2007 en heeft inmiddels 6 miljoen betalende abonnees. Daarmee staat het bedrijf nog ruim achter op Spotify, dat 20 miljoen abonnees heeft. De transactie die Deezer voor ogen heeft, zou het bedrijf waarderen op 1 miljard euro, waar Spotify op basis van een recente financieringsronde bijna het achtvoudige waard zou zijn.

Samenwerkingen

De afgelopen jaren richtte Deezer zich op Europese en Afrikaanse muziekliefhebbers, terwijl Spotify de Verenigde Staten veroverde. Een jaar geleden betrad het Franse bedrijf alsnog de Amerikaanse markt en sloot daar samenwerkingsovereenkomsten met speakerfabrikant Sonos en audiogrootmacht Bose. De opbrengst van de beursgang wordt onder meer geïnvesteerd in nieuwe samenwerkingen met als doel het marktaandeel van Deezer te vergroten, zei Albrecht.

Deezer boekte in de eerste helft van dit jaar een omzet van 93,2 miljoen euro, 41 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij werd het nettoverlies teruggedrongen van 12,8 miljoen naar iets minder dan 9 miljoen euro.