Nieuws/Buitenland
501116
Buitenland

Walker niet langer presidentskandidaat VS

MADISON - De Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker heeft zich teruggetrokken uit de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. Walker las maandag plaatselijke tijd in de Amerikaanse stad Madison een verklaring voor waarin hij zei de negatieve toon te betreuren die rond de Republikeinse campagne hangt. Vermoedelijk doelt hij op de deelname van miljardair Donald Trump. "De debatten staan bol van persoonlijke aanvallen", aldus Walker.

"Ik geloof erin dat de kiezers vóór iets willen zijn en niet tegen iemand. We moeten denken in oplossingen in plaats van enkel te praten over hoe slecht de dingen zijn. We moeten terug naar de basis van onze partij." De gouverneur van Wisconsin roept andere Republikeinse presidentskandidaten op ook terug te treden zodat er een sterke kandidaat overblijft.

Walker zakte de afgelopen tijd enorm in de peilingen. In een peiling onder mogelijk Republikeins stemmende kiezers van de Washington Post en omroep ABC afgelopen juli sprak nog 13 procent zijn voorkeur voor Walker uit. Inmiddels staat nog minder dan 1 procent achter de Republikein, zo bleek uit een peiling van CNN/ORC afgelopen zondag Amerikaanse tijd. Zijn zwakke optredens en gebrek aan ervaring konden de kiezers niet overtuigen. Ook geldschieters trokken zich terug waardoor het voor de gouverneur moeilijk werd zijn campagne voort te zetten.

Walker is niet de eerste Republikeinse kandidaat die terugtreedt. Rick Perry, de voormalige gouverneur van de staat Texas, trok zich al eerder terug omdat hij zijn campagne niet meer kon bekostigen.