Nieuws
501131
Nieuws

Bioscopen staan stil bij sterfdag James Dean

Tientallen Nederlandse bioscopen besteden op 30 september aandacht aan de zestigste sterfdag van filmster James Dean. Life, de speelfilm die regisseur Anton Corbijn maakte over Dean, beleeft dan een speciale voorpremière.

Dat maakte distributeur Entertainment One dinsdag bekend.

Life vertelt over de vriendschap tussen Dean (Dane De Haan) en fotograaf Dennis Stock (Robert Pattinson). Vlak voor de wereldpremière van East of Eden, zijn grote doorbraak, maakte het tweetal voor een fotoreportage een reis naar het geboortedorp van Dean. Het is de vierde speelfilm van Corbijn, die eerder hoge ogen gooide met zijn biopic over Joy Division-zanger Ian Curtis en de thriller A Most Wanted Man.

James Dean geldt als één van de grootste filmiconen van de twintigste eeuw. Hij brak op jonge leeftijd door en had in korte tijd drie hits, waarvan Rebel without a Cause de bekendste werd. Hij overleed op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

De speciale memorial-voorpremière van Life vindt plaats in onder meer Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Den Bosch en Enschede. Life draait vanaf 8 oktober in heel Nederland in de bioscopen.