Nieuws
501145
Nieuws

’Smartphone in auto uitzetten’

Amsterdam - Automobilisten moeten hun smartphone uitzetten voordat ze instappen. Zo worden ze tijdens het autorijden niet meer verleid om te reageren als ze worden gebeld of wanneer er een mailtje of sms binnenkomt.

Het moet leiden tot een drastische daling van het aantal ongevallen door smartphonegebruik in het verkeer. Onderzoek wijst uit dat de kans op een ongeluk 25 keer zo groot is als je bezig bent met berichtjes of te bellen op je mobiel. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kost afleiding op de weg vele tientallen tot misschien wel honderd dodelijke slachtoffers per jaar.

Het ministerie van Infrastructuur start een campagne om het gebruik van sociale media tijdens het rijden te beteugelen. „Ik ben een groot voorstander van innovaties en het gebruik van sociale media. Maar we zijn het erover eens dat sociale media en autorijden niet samengaan. Met de campagne ’ONderweg ben ik OFFline’ laten we zien dat je met één druk op de knop veiliger onderweg kunt zijn”, zegt minister Schultz.