Nieuws/Binnenland
501146
Binnenland

'Guantanamo schaadt relatie Nederland en VS'

DEN HAAG - De diplomatieke relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten dreigt schade op te lopen door de voorlopige Nederlandse weigering om enkele gevangenen van Guantanamo Bay over te nemen.

In Washington heerst groot onbegrip en teleurstelling, zeggen diverse bronnen dinsdag in de Volkskrant. De Amerikanen zijn 'zeer teleurgesteld' dat Nederland in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen geen gevangenen opneemt, zegt een belangrijke betrokken diplomaat in Washington. "We hebben maanden op hoog niveau hierover gesproken, we zijn aan het lijntje gehouden", vindt hij.

Een andere hoge Amerikaanse bron bevestigt de boosheid op hoog diplomatiek niveau. Dit betekent een "vlek in de verhoudingen". De schuld ligt volgens de Amerikanen vooral bij de VVD. Premier Mark Rutte, minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en fractieleider Halbe Zijlstra zouden tegen zijn terwijl minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en zijn voorganger Frans Timmermans juist wel oren hebben naar het opnemen van gevangenen.