Nieuws/Binnenland
501156
Binnenland

Beloning voor tips over moord op Nederlandse

CARTAGENA - De Colombiaanse politie heeft een beloning van bijna 9000 euro uitgeloofd voor informatie over daders en hun motieven in de moord op een Nederlandse. De 54-jarige Durdana de Bruijn werd in het weekeinde op het zeiljacht Lazy Duck voor de noordkust van Colombia vermoord.

De autoriteiten vinden de lezing van de echtgenoot over de roofmoord verwarrend, mede omdat er zo weinig is gestolen. Ze brengen ook naar voren dat in het toeristische gebied dit soort overvallen niet eerder zijn voorgevallen. De kustwacht, de politie en het hotelwezen signaleren verdachte zaken hier snel.

De man wordt door de politie in de havenstad Cartagena verhoord en heeft bijstand van het Nederlandse consulaat. Colombiaanse media meldden maandag dat volgens de politie "zijn verhaal niet altijd overeenkomstig de feiten lijkt en tegenstrijdigheden bevat".

Gemaskerde mannen

De boot lag bij de Rosario-eilanden niet ver van Cartagena en werd volgens de echtgenoot overvallen door zes gemaskerde mensen. Ze sloegen toe toen de man op het toilet was. Hij kreeg een klap en verloor het bewustzijn. Toen hij bijkwam vond hij zijn vrouw dood op het dek van de zeilboot. De vrouw is niet door kogels gedood en is waarschijnlijk met een stomp voorwerp doodgeslagen, mogelijk de kolf van een vuurwapen.

De politie vindt het raar dat er enkel een klein geldbedrag is meegenomen en er waardevolle zaken zoals sieraden, een computer, videocamera's en communicatieapparatuur zijn achtergelaten. Ook vraagt de Colombiaanse recherche zich af waarom de vrouw met een mobiele telefoon naar een alarmnummer belde en eerst een verkeerde locatie van het schip doorgaf.

Het schip was uitgerust met moderne communicatieapparatuur. Als die was gebruikt, had de kustwacht zonder problemen de ligplaats van het jacht kunnen traceren en was er veel sneller hulp geweest. Maar de vrouw belde met een mobieltje en gaf eerst een verkeerde locatie door. De tweede keer dat ze het alarmnummer belde, gaf ze wel de juiste plek op. De Lazy Duck kwam 15 september aan in Cartagena en zou zondag verder varen naar Panama.