Nieuws/Binnenland
501181
Binnenland

Beveiliging moskeeën aangescherpt

DORDRECHT/ROTTERDAM - De politie heeft de beveiliging bij zes Turkse moskeeën en centra in de regio Rotterdam opgeschroefd vanwege de opgelopen spanningen tussen Turken en Koerden.

De gebouwen die sinds enkele dagen extra politiebescherming hebben staan in Rotterdam (drie), Vlaardingen, Schiedam en Dordrecht en vallen onder de koepelorganisatie Turkse Federatie Nederland (HTF). Daartoe is besloten na incidenten bij Turkse centra in Rotterdam en Schiedam.

Een week geleden werden bij de Turkse vereniging Versam aan de Zaagmolenstraat in Rotterdam twintig ruiten ingeslagen met behulp van honkbalknuppels en stenen. De politie kon korte tijd later twee mannen uit Den Haag en een inwoner van Rotterdam aanhouden. Een dag eerder was er al brand gesticht. Bij een Turks buurthuis in de Jacob van Lennepstraat in Schiedam werden eveneens ruiten ingegooid.

Om verdere escalatie te voorkomen heeft de Rotterdamse politie besloten om een reeks maatregelen te nemen. Zo staat naast de Ayasofya Moskee aan de Merwedestraat in Dordrecht een bus van de mobiele eenheid geparkeerd. „Dit moet kwaadwillenden schrik aanjagen”, zegt een bestuurslid van de moskee. Van concrete bedreigingen is volgens hem geen sprake.

Er zijn ook geen agenten die vanuit de moskee een oogje in het zeil houden. Over cameratoezicht wil het bestuurslid zich niet uitlaten. Wel wordt er volgens hem door de politie extra gesurveilleerd. „Het is goed dat de politie het signaal serieus neemt.” Bezoekers van de Dordtse moskee zeiden gisteren zich niet druk te maken over de opgelopen spanningen. „Bang? Nee hoor. Dit is voor ons geen thema. Wij hebben het liever over de voetbalwedstrijden van afgelopen weekend.” Een woordvoerster van de politie Rotterdam laat in een reactie weten dat het gaat om ’roulerende’ bewaking. „De bewaking is zowel herkenbaar als onherkenbaar.” Vijf jaar geleden is de Ayasofya moskee beschoten terwijl er mensen binnen zaten. Een kogel raakte de toegangsdeur. De bezoekers kwamen destijds met de schrik vrij. De zaak is nooit opgehelderd. Ook is nooit duidelijk geworden in welke hoek de dader moet worden gezocht.