Nieuws
501367
Nieuws

Oproep

Heb jij problemen gehad met een spiraaltje?

Het begon met een buikgriepje. Niks verrassends, het hele gezin verdween binnen een paar dagen in de lappenmand. Maar bij Dochter ging het niet over. Ze werd zieker en zieker, verloor haar eet- en levenslust, haar normale sprankeling werd er dof van.

Bij de buikpijn kwam rugpijn, hoofdpijn, misselijkheid. Na twee weken ging ze naar de huisarts. Een ontsteking vermoedde deze. Er werd bloed geprikt en een urinemonster afgenomen. 'Want we zijn voorzichtig met jonge vrouwen', zei hij, 'je hebt toch nog vrij recent een spiraaltje laten zetten?'

Gesprek

Ze kreeg antibiotica mee naar huis. Twee soorten. De ene was vooral voor het geval dat de ontsteking het gevolg zou zijn van overspelig gedrag van haar Lief. Dat zijn niet de leukste gesprekken die je dan moet voeren samen: 'weet je zeker dat je niet…' En 'want als je wel, dan is dit het moment om het te bekennen. We komen er echt wel uit.' Mijn arme volwassen doodzieke meisje. En haar arme bezorgde en zich van geen kwaad bewuste vriendje.

 

Opgezwollen

De antibiotica leek niet aan te slaan. Inmiddels had ze al dagen niet meer gegeten. 'En ik word alleen maar dikker', klaagde ze, 'mijn buik is helemaal opgezwollen.'

Machteloos

Ik kocht dadels en avocado's, kruidnoten met een caramellaag, crackers en humus, al het eten dat ze normaal gesproken niet kon weerstaan. Moedig at ze drie dadels, verspreid over een hele dag. Ik kookte haar lievelingspasta met courgette en olijven en werd boos omdat ze er maar een hap van nam. Boos van machteloosheid.

Spiraaltje

Opnieuw naar de dokter, er kwam een verwijsbrief naar het ziekenhuis. Eerst voor een echo van de baarmoeder, daarna nogmaals voor een echo van de buik. 'De huisarts belt straks met de uitslag', zei de radioloog. Treurig lag ze onder een dekbedje op de bank. Het telefoontje kwam aan het einde van de middag: er was niks gevonden. 'En daarom denken we', zei de arts, 'dat het je spiraaltje kan zijn. Dat je er niet tegen kan en dat dat ontstekingen veroorzaakt. Als je nu meteen komt, haal ik het er vandaag nog uit.'

Bijwerkingen

Terwijl ze haar haren kamde en tanden poetste, zocht ik de bijwerkingen op van het mirenaspiraal: duizeligheid… Check. Onregelmatig bloedverlies… Check. Rug- en/of buikpijn… Check. Infecties in de baarmoeder… Check. Missselijkheid… Check. Pijnlijke gespannen borsten… Check (ze had om die reden zelfs even gedacht dat ze zwanger was). Vasthouden van vocht… Check. Hoofdpijn… Check. Stemmingswisselingen… Check.

Ervaringsverhalen

Hadden ze dat nou niet eerder kunnen bedenken? Een paar uur nadat het onding was verwijderd kwam er alweer wat kleur op haar wangen. Ergens rond middernacht smeerde ze twee crackers met humus en ze at ze helemaal op. Die humus heb ik niet zelf gemaakt, daarom dit keer toch maar het recept van haar favoriete pasta.

En omdat ik zo geschrokken ben van de gevolgen van een spiraaltje; ervaringsverhalen zijn welkom. Mail ze naar vrouw@oproep.nl

Groene pasta

Nodig:

300 gram volkoren pasta (ik gebruik meestal penne), halve liter volle yoghurt, 60 gram platte peterselie, 1 bakje groene olijven met knoflook, 6 bosuitjes, 1 courgette, pak diepvrieserwten, 150 geraspte geitenkaas, olijfolie, peper en zout.

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden, kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de courgette en snijd de olijven in plakjes. Meng in een ovenschaal de erwtjes met de courgette, de kaas en de pasta en de olijven. Doe de yoghurt in een blender met de in stukken gesneden bosuitjes, de peterselie, de tenen knoflook uit het bakje olijven en een flinke scheut olijfolie. Maak op smaak met peper en zout. Mix tot een  lichtgroene saus ontstaat en schenk die over de pasta heen. Zet de schotel in de oven tot hij goudbruin is gekleurd.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Vardith Kohn.

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.