Nieuws
501402
Nieuws

Psychologe Roos Woltering | Q&A

'Waarom eet ik die zak chips altijd leeg?'

GEEN - Je neemt je het ieder zondagavond tijdens je favoriete serie weer voor om het niet te doen, en toch gebeurt het elke keer weer; als je een zak chips in huis hebt, doe je daar niet een paar dagen over, maar moet hij in een keer op. Waarom doe je dat toch? Psychologe Roos Woltering legt het je uit.

Drang om die zak chips in een keer op te eten

Bernique: “Beste Roos, er is een ding in mijn leven waarvoor ik een zwak heb en dat is chips. Als ik zwicht om een zak in mijn boodschappenmandje te doen, neem ik me elke keer voor om niet de hele zak in een keer op te eten. Ik neem dan in eerste instantie ook netjes een kommetje. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan om een tweede kommetje chips te pakken, om vervolgens de hele zak te pakken en leeg te eten. Na een paar minuten krijg ik al spijt, want dan voel ik ineens hoe vol ik zit. Ik ben dan vastberaden om het een volgende keer het écht bij een kommetje chips te laten, maar elke keer is die zak in één keer leeg. Waarom lukt het me niet om te beheersen? Kun jij me helpen Roos?”

Herkenbaar probleem

Roos: "Goede vraag en een heel herkenbaar probleem. Het lijkt wel alsof je van chips meer honger krijgt, terwijl er steeds meer eten in je buik komt. Ik heb het inmiddels maar geaccepteerd, en haal gewoon zo weinig chips in huis dat ze ook in een keer op mogen als de zak open gaat."

Experts

"Maar eerlijk gezegd zou ik ook wel eens willen weten hoe dit nou precies komt. Dus om je vraag te beantwoorden, roep ik de hulp in van twee experts op het gebied van voeding.

Volgens Laura Meerstadt, voedingsdeskundige, is het heel logisch dat je – zonder dat je het door hebt – zomaar een hele zak chips opeet. ‘In bijna alle chips, behalve in naturel chips, zit de toegevoegde smaakversterker glutamaat, E621 tot en met E625. Dit stofje zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet stijgt maar juist daalt, waardoor je hersenen je aansporen om meer te gaan eten. Kortom, van één bakje chips krijg je juist méér honger en dus gaat die zak gewoon leeg. Tegen de tijd dat je lichaam ontdekt dat het voor de gek is gehouden, ben je al minstens 8 aardappels verder.'"

Naturel chips

"Aha, een goede keus dus om mijn favoriete paprikachips in te ruilen voor naturel ribbelchips. Ik deed dit trouwens na een rondje etiketten lezen, waarbij ik er achter kwam dat naturel chips 3 ingrediënten bevatten (je kunt ze raden: aardappels, olie en zout) en paprikachips minstens 16.

Ook healthcoach Merel van der Berg van Healthcoachutrecht.nl erkent het eetlustopwekkende effect van MSG, zoals glutamaat ook wel wordt genoemd. ‘MSG, dat veel toegevoegd wordt aan kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en hartige snacks, heeft zelf geen smaak, maar geeft wel de illusie van smaak. Hierdoor worden je smaakpapillen voor de gek gehouden en lijkt je eten lekkerder en eiwitrijker. Daarnaast beïnvloedt glutamaat je verzadigingsgevoel. Hierdoor wordt het natuurlijke seintje dat je vol zit onderdrukt en blijf je dooreten, waardoor de bodem van de zak al snel in zicht is, terwijl je eigenlijk genoeg hebt gehad.’

Merel benadrukt dat het psychologisch effect ook een rol kan spelen. ‘In mijn praktijk merk ik dat mensen eten associëren met gezellig en feestelijk, maar ook met troost bij verdriet. Als je last hebt van dat zogenaamde emotionele eten is dat een extra trigger om die zak leeg te krijgen. Als je gezellig met je vriendje op de bank zit, associeer je chips met gezelligheid en eet je vaak onbewust maar door. Maar als je verdrietig bent kun je ook naar chips grijpen om jezelf een fijn gevoel te geven als het even tegenzit. Het eten geeft je op dat moment een goed gevoel en dat wil je behouden, dus eet je ook snel te veel.’"

Rijstwafels?

"Dus vanaf nu maar met een rijstwafel op de bank? ‘Nou, naturelchips kunnen af en toe dus prima hoor’, volgens Laura, ‘maar er zijn heel veel gezondere alternatieven. Een bakje ongebrande noten bijvoorbeeld, vol gezonde vetten. Of maak je eigen popcorn, gebakken in kokosolie met een klein snufje zeezout. En als je het leuk vindt om iets uit te proberen, raad ik je aan eens wat foodblogs te checken, zoals bij Blogsociety.’

Succes. En geniet…!"

Praat mee

Voel jij je schuldig als je een zak chips in een keer opeet? Praat mee!

Lees ook: