Nieuws/Binnenland
502042
Binnenland

'Vaker signalen over onveilige situatie'

AMSTERDAM - Advocaat Sébas Diekstra is niet verrast door de dood van een gevangene zondag in Zoetermeer. Hij heeft van zijn cliënten eerder signalen gekregen dat de situatie in die gevangenis niet veilig is. "Ik heb al twee jaar zorgelijke meldingen gekregen van cliënten dat ze bang waren. Het is voor mij daarom geen verrassing dat het mis is gegaan", aldus de raadsman. "Maar ik vind het wel heel zorgelijk dat dit heeft kunnen gebeuren, want een gevangene moet veilig in een gevangenis kunnen verblijven."

Zijn cliënten voelden zich niet prettig vanwege explosieve situaties in de gevangenis. Ook waren er onderling bedreigingen. "Het ging in totaal om drie gevangenen. Twee kwamen met overeenkomstige verhalen terwijl ze op een andere afdeling zaten. Ze voelden constant een spanning en sliepen daarom slecht."

Volgens Diekstra zitten er in Zoetermeer verschillende soorten gevangen. "Er zit van alles. Er zijn mensen die nog in voorarrest zitten en nog berecht moeten worden. Ik lees dat de verdachte een ex-TBS'er zou zijn. Maar het is een standaard gevangenis met een normaal regime. Er kunnen natuurlijk altijd dingen misgaan. Er is altijd discussie over veiligheid, maar dit mag niet gebeuren. Ze werken in de gevangenis op de werkplaats met scherpe dingen, maar als het goed is, is daar goede controle op. Ik ga ervan uit dat dit tot de bodem wordt uitgezocht."