Nieuws/Buitenland
502054
Buitenland

VS willen 100.000 vluchtelingen opvangen

WASHINGTON - Het komende jaar willen de Verenigde Staten (VS) 85.000 vluchtelingen van over de hele wereld opvangen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 70.000 die de VS tot nu toe jaarlijks toelaat. In 2017 zal dit aantal verder worden verhoogd naar 100.000 vluchtelingen per jaar. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zondag bekendgemaakt na een overleg met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier in Berlijn over onder meer de vluchtelingencrisis in Europa.

Kerry liet verder weten dat de Amerikaanse regering met het Congres wil overleggen over mogelijkheden om nog meer vluchtelingen op te vangen. Hoeveel vluchtelingen er uit Syrië in de VS zullen worden toegelaten, specificeerde hij niet. Wel liet hij weten dat de VS bereid is om te helpen. "De behoefte is enorm, maar we zijn vastbesloten om aan die oproep gehoor te geven", aldus Kerry na afloop van het overleg.

Vorige week zei Obama dat de VS het komende jaar 10.000 Syriërs op zal vangen. Dat waren er al aanzienlijk meer dan de 1500 die de VS tot nu toe in de meer dan vier jaar dat de burgeroorlog in Syrië al duurt heeft opgenomen.