Nieuws
502402
Nieuws

Top 13: Belangrijkste nieuwkomers IAA-autoshow Frankfurt 2015

FRANKFURT - De beursvloer van de 2015-editie van de IAA-autoshow in Frankfurt is dit jaar haast te klein om ruimte te bieden aan alle nieuwkomers. In deze lijst selecteren we dertien modellen die je absoluut niet mag missen. Dit zijn dé belangrijkste nieuwkomers van de IAA Frankfurt 2015.

Jaguar F-Pace

Jaguar heeft voor het eerst een SUV in het leveringsprogramma en noemt hem F-Pace. Het is een vijfzitter met een aluminium architectuur en motoren bekend uit de XE en XF. De instapversie heeft een 180 pk sterke viercilinder dieselmotor (kost net geen 53 mille) terwijl het topmodel een V6 benzinekrachtbron met supercharger en liefst 380 pk aan boord heeft. De levering start in het voorjaar van 2016.

Mini Clubman

De fonkelnieuwe Mini Clubman is stukken groter dan voorheen en heeft aan elke kant twee achterportieren, voorheen was dat alleen aan de rechterzijde. De typische klapdeurtjes in plaats van een reguliere achterklep zijn gebleven. Door de komst van de vijfdeurs hatchback positioneert Mini de Clubman een stuk hoger in de markt. Hij is niet voor niets dertig centimeter langer dan die vijfdeurs hatchback. Hij staat 31 oktober in de showrooms.

Volkswagen Tiguan

De nieuwe Tiguan debuteert als vijfzits SUV, maar komt later ook in andere varianten. Hij is langer (+6 cm) en breder (+3 cm) dan zijn voorganger, maar levert aan hoogte in. De technische basis voor de Tiguan wordt gelegd door de MQB-architectuur, waarvan onder andere de Golf en Passat gebruik maken. Hij komt er met benzine- en dieselmotoren én als plug-in hybride GTE met 215 pk.

Alfa Romeo Giulia

Geen brave burgermansversie van de Giulia, maar alleen 510 pk sterke Quadrifoglio’s op de beursvloer van Alfa Romeo. Jammer, maar het belangrijkste aspect is dat Alfa Romeo weer terug op de kaart staat. Uiteraard moet de Giulia zich nog bewijzen ten opzichte van zijn concurrenten, maar voor de Alfisti op deze wereld is het al fijn genoeg om te weten dat er weer een échte sedan van de beroemde Italiaanse autobouwer op de markt komt.

Suzuki Baleno

Na de Vitara is er alweer een nieuwe Suzuki. En ook deze Baleno is bedoeld voor het B-segment. Er was volgens de autobouwer ruimte voor een ruimer model boven de Swift hatchback. De Baleno is 15 centimeter langer dan de Swift en zit hiermee net onder de 4 meter. Door deze extra lengte ten opzichte van de Swift is het interieur volgens Suzuki bijzonder ruim. Verwacht de nieuwe Baleno in april 2016 bij de Suzuki-dealer.

Renault Talisman

De Renault Talisman moet de Laguna doen vergeten. In Frankfurt staat zowel de sedan als de estate. Met deze twee carrosseriestijlen betreedt Renault het felbevochten D-segment. Een Laguna Coupé komt er niet. Opereren in het D-segment wordt een zware klus, want dat segment is sterker en groter dan ooit. Renault hoopt op succes met onderscheidend design, een uitgebreid aanbod motoren en een rijke uitrusting.

Kia Sportage

De Sportage is het bestverkopende model van Kia in Europa. Een nieuwe generatie krijgt daarom altijd veel aandacht. De vierde generatie legt de lat opnieuw aanzienlijk hoger ten opzichte van zijn voorganger. Niet alleen qua techniek, maar ook qua design en afwerking. Het showroomdebuut laat nog tot het eerste kwartaal van 2016 op zich wachten. De productie in Slowakije start al dit jaar.

Opel Astra

De nieuwe Astra is lichter, efficiënter en moderner dan zijn voorganger. Hij heeft maar één doel: de Volkswagen van zijn nummer 1-positie stoten in het C-segment. In Frankfurt staat zowel de vijfdeurs hatchback als de stationwagon. Beide modellen staan op een nieuw platform. De hatchback is korter dan zijn voorganger, de stationwagon niet.

Infiniti Q30

Infiniti wil dolgraag doorbreken op de Europese markt. De Q50 sedan was een eerste stap. De nieuwe Q30 de tweede. De vijfdeurs hatchback, gebouwd op basis van het platform van de Mercedes-Benz A-Klasse, komt nog dit jaar op de markt en wordt in Groot-Brittannië gebouwd. Qua moteren is het aanbod gelijk aan dat van de A-Klasse. De Q30 is een zogeheten Active Premium Concept en staat iets hoger op zijn poten dan de A3 Sportback, 1 Serie of A-Klasse.

Renault Mégane

Opel mikt op de Golf en Renault doet dat ook, maar dan met de nieuwe Mégane. De auto is met 4,36 meter liefst 6,4 cm langer dan voorheen. Hij is daardoor veel ruimer. Renault hoopt met onderscheidend design en een premium interieur kopers naar de showroom te lokken. Hij krijgt viercilinder diesel- en benzinemotoren. Begin volgend jaar staat de auto bij de dealers.

Toyota Prius

Een fonkelnieuwe Toyota Prius staat op de beursvloer bij Toyota. Het design is opnieuw bijzonder. Niet zonder reden, want Toyota wil het hybride karakter van het model altijd benadrukken. De vorige Prius-generaties spreken boekdelen. Ook deze Prius is om die reden erg herkenbaar. De auto staat op een nieuw modulair platform en heeft een gloednieuwe aandrijflijn. Hij komt eerst als hybrid, gevolg door een plug-in hybridevariant met stekker. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt de Prius naar Europa.

Bentley Bentayga

De Bentayga is een essentieel model voor Bentley om de verkopen een stevige impuls te geven. Het is met een topsnelheid van 301 km/h de snelste SUV ter wereld en misschien ook wel de meest luxueuze. Het design is een kwestie van hate it or love it. Er komt naast de 6.0 biturbo W12 TSI ook een diesel en een plug-in hybride.

Borgward BX7

Borgward was vroeger een Duits automerk uit Bremen en sneuvelde in de jaren zestig. Christian Borgward, de kleinzoon van merkoprichter Carl Borgward, blaast het merk nu met hulp van een Chinese investeerder nieuw leven in. De BX7 is het eerste model en moet in 2017 op de Europese markt verschijnen. Het is een concurrent voor de BMW X3, Audi Q5 en Volvo XC60.