Nieuws/Buitenland
502452
Buitenland

Griekenland weer naar stembus

ATHENE - Bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken kunnen zondag vanaf o6.00 uur weer naar de stembus. Zij kiezen een nieuwe regering nadat de linkse Alexis Tsipras (41) zijn functie als premier vorige maand na zeven vruchteloze maanden neerlegde. De stembureaus sluiten om 18.00 uur. De eerste prognoses worden twee uur later verwacht.

Circa een derde van de bevolking leeft in bittere armoede en bijna een vijfde kan volgens schattingen zelfs niet in voldoende mate in zijn voedselvoorziening voorzien. Geen enkele partij heeft daar een oplossing voor omdat het land, dat zo lang op te grote voet heeft geleefd, feitelijk onder curatele staat.

De Grieken kiezen 250 van de 300 parlementszetels. Het kiesstelsel beoogt een sterke regering en daarom krijgt de grootste partij vijftig zetels bonus. Zondag doen negentien partijen mee en de kans op eenvoudige coalitievorming is klein. Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en de centrumrechtse Nieuwe Democratie (ND) zouden ongeveer gelijk opgaan. Maar beide met percentages die geen meerderheid opleveren.