Nieuws/Buitenland
502716
Buitenland

Oktoberfest in München begonnen

l;NCHEN - Het jaarlijkse bierfeest Oktoberfest is zaterdag in München begonnen. Burgemeester Dieter Reiter van de stad wist met twee slagen de kraan in het eerste vat te slaan. Traditiegetrouw is dat het begin van Oktoberfest. "O'zapft is!", er is getapt, zei hij daarbij.

Dat heeft de Sloveense ambassadeur in Duitsland, Marta Kos Marko, gezegd in een interview met de krant Rheinische Post. Kos Marko zei dat haar land op dit moment de capaciteit heeft om maximaal 10.000 migranten op te nemen. Als het er meer worden, heeft Slovenië voor de opvang hulp nodig van de Europese Unie.

Slovenië heeft inmiddels 1500 vluchtelingen geregistreerd, meldde staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic zaterdag aan het nationale persbureau STA. Een derde daarvan is afkomstig uit Syrië, terwijl nog eens een derde uit Afghanistan is gevlucht. ,,De politie heeft alles onder controle en de veiligheidssituatie is goed', zei hij. Zo'n honderd vluchtelingen wachten nog bij de grensovergang bij de plaats Obrezje om vanuit Kroatië het land binnen te mogen. Een groep van zo'n 250 asielzoekers is te voet op weg naar Sentilj, waar zij de grens met Oostenrijk over willen.