502793
Buitenland

Kritiek op mediacensuur Oekraïne

KIEV - Vlak voor de eerste uitzending op het Oekraïense kanaal 1+1 werd het programma Sjoester Live van de buis gehaald. Volgens de zender vanwege de "gepolitiseerde" positie die het programma innam, maar samensteller en presentator Savik Sjoester spreekt van censuur door de regering.

"Poetin, Janoekovitsj, Porosjenko. Voor mij zijn ze allemaal hetzelfde", zei Sjoester. De Oekraïense president heeft volgens hem dezelfde autoritaire trekjes als zijn voorganger Viktor Janoekovitsj en de Russische president Vladimir Poetin. In de uitzending wilde Sjoester een interview houden met de rechtsradicale Oleg Ljasjko over politieke vervolging in Kiev.

De Radicale Partij van Ljasjko stapte uit de regeringscoalitie na omstreden wetswijzigingen. Een van zijn partijleden is opgepakt. Tegen vijf anderen zijn aanklachten ingediend. Sjoester denkt dat het bewind in Kiev het programma om die reden van de buis heeft gehaald.

Volgens de zender wordt het programma later uitgezonden op kanaal 112, maar van die zender wordt mogelijk de vergunning ingetrokken.