Nieuws/Buitenland
503569
Buitenland

München scheidt vluchtelingen van Oktoberfest

l;NCHEN - In de Duitse stad München barst zaterdag het Oktoberfest los als de burgemeester klokslag 12.00 uur het eerste biervat aanslaat. Tegelijkertijd is de hoofdstad van Beieren ook de belangrijkste doorvoerplaats van de vluchtelingen. München is van plan de feestgangers in lederhosen en dirndl-jurkjes met decolleté via andere routes uit het centraal station te leiden dan de mensen die net een gevaarlijke reis van circa 4000 kilometer achter de rug hebben.

De autoriteiten gaan ervan uit dat door de verscherpte controles in delen van Europa minder vluchtelingen aankomen dan eerder het geval was. Bovendien is het de bedoeling dat vluchtelingen vanaf de grens in speciale treinen al meteen naar andere regio's worden gebracht. De duizenden vluchtelingen zullen daardoor amper iets meekrijgen van het grootste volksfeest te wereld, waar 6 miljoen mensen op afkomen. Onder hen zijn altijd veel Nederlanders. Het feest duurt tot 4 oktober.

De Wiesn, zoals het Oktoberfeest eigenlijk heet, vindt plaats op een terrein van 34 hectare dat speciaal voor de gelegenheid wordt geasfalteerd. Na het feest wordt de Theresienweide herplant, zodat het de rest van het jaar een park is voor de bewoners van München.

Het Oktoberfest staat vooral bekend om het bier dat er wordt geschonken, uitsluitend in pullen van een liter en met een hoger alcoholpercentage dan gebruikelijk, 6 procent. 7 miljoen liter glijdt er jaarlijks door de kelen. Vorig jaar moesten zeshonderd bezoekers naar het ziekenhuis omdat ze een alcoholvergiftiging hadden opgelopen.