Nieuws
503897
Nieuws

Horen, zien en meepraten: tv tip

Tv-tip: De kennis van nu

GEEN - Journaliste Ronneke van der Genugten tipt elke dag een programma die je niet mag missen. Vandaag is dat De Kennis Van Nu.

„Om in de toekomst te kunnen kijken, moet je veel van het verleden weten”, luidt het motto van Diederik Jekel. Van zelf afvallen tot het mysterie van de bij, van het spelen van spelletjes tot het nader bestuderen van een scheepswrak. De jonge wetenschapsjournalist vindt álles interessant genoeg om te onderzoeken.

„Het leuke van de wetenschap is dat verheldering vaak zit in kleine dingen. Wetenschap is geen zak vol met feiten, meer een manier van kijken naar de wereld. Als je dat met open blik doet, wordt je telkens verrast.”

Volgens Jekel heeft televisie een belangrijke rol in onze kennis over wetenschap. „Er komen dagelijks maatschappelijke vragen op ons af. Over energie, groen, de ozon…problemen moeten worden opgelost door politici. Die door ons gekozen worden. Het is dus handig te weten waar ze het over hebben. Als je dat weet, trap je ook niet in mooie praatjes.” (Goh, zo heb ik het eigenlijk nooit bekeken!)

In de aflevering van vandaag van het NTR-programma De Kennis Van Nu onderzoekt Jekel met onderwaterarcheoloog Martijn Manders een scheepswrak uit de 17e eeuw. Met hulp van specialisten reconstrueren ze de dramatische geschiedenis van 30 mannen die de gevaren van de poolzee overleefden en in het zicht van de haven ten onder gingen.

NPO 2, 19.20 UUR

Over Ronneke

Televisiekijken, boeken lezen en naar muziek luisteren als dagelijkse job. Wie wil dat niet? Journaliste Ronneke van der Genugten geniet van deze droombaan. Gelukkig deelt ze die bevindingen nu ook dagelijks met ons op VROUW.nl!