Nieuws
504135
Nieuws

Vruchtbaarheid

Relaxte seks, sneller zwanger

GEEN - Vaak zit er een wereld van verschil tussen het willen en het daadwerkelijk krijgen van een kindje. AMC en VUmc vermoeden dat  baby’s vooral geboren worden uit relaxte seks en gaan daar onderzoek naar doen.

Relaxte seks. Het is makkelijker gezegd dan gedaan voor een mama in spé. Hoewel het maken van een liefdesbaby nog zo romantisch klinkt, werkt de verplichte agendaseks in de praktijk nou niet echt libido-verhogend.  Want als we heel eerlijk zijn, verandert de ‘laten we de pil weggooien en eens kijken wat ervan komt-’seks na een paar verwoede pogingen al snel in de ‘ik ben vruchtbaar dus moeten we het nú doen’-seks. En dan is het relaxte aspect wel een hele opgave.

Seksueel gedrag

Toch loont het om relaxter om te gaan met de seks. Nils Lambalk, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan de VUmc in Amsterdam, stelt dat koppels zich te veel bezighouden met de cyclus van de vrouw en de frequentie van de seks. In een derde van alle gevallen is onvruchtbaarheid niet te wijten aan trage spermacellen of teleurstellende eitjes, maar aan de seks zelf.  Lambalk: “Het vermoeden dat seksueel gedrag een rol speelt bij onbegrepen onvruchtbaarheid, bestaat al lang. In het onderzoek wordt gekeken of intensieve seksuele coaching bij paren de kans op een zwangerschap kan verhogen.” Lambalk verwacht dat dit wel degelijk het geval zal zijn.

Onze seksuologe Eveline Stallaart kan zich hier deels in vinden. “Stress is, net als roken en  drinken, natuurlijk niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Maar of er echt harde conclusies uit het onderzoek zullen komen, is voor mij de vraag.”

Tips

Wat er ook uit het onderzoek mag komen, relaxte seks is altijd fijner dan een moetje. Maar hoe doe je dat dan, relaxed seks hebben en de kans op een zwangerschap vergroten? Onze seksuologe geeft tips!

  1. Creëer de gelegenheid met je partner.  Steek kaarsjes aan, kook lekker voor elkaar en geniet van elkaars gezelschap. Richt de situatie zo in dat jullie uiteindelijk ontspannen seks kunnen hebben wanneer jullie dat willen.
  2.  Tijdens de seks is het belangrijk om je gedachten niet af te laten dwalen naar de afwas of vuilnis die nog buitengezet moet worden. Probeer je hoop en verwachtingen uit te schakelen. Ga op in het moment en geniet!
  3. Goed voorspel is erg belangrijk om de kans op een zwangerschap te vergroten. Hoe vochtiger je bent, hoe makkelijker de zaadcellen hun doel bereiken.
  4. Kijk uit met glijmiddel, mocht je dit nodig hebben. Net als speeksel hebben sommige glijmiddelen een ongunstig effect op de kwaliteit van het sperma. Je kunt deze informatie vinden op de verpakking van het glijmiddel.
  5. Zorg dat je partner eerder klaarkomt dan jij. Tijdens de seks ligt je baarmoeder precies goed gekanteld voor een bevruchting. Wanneer jij een orgasme bereikt, denkt je lichaam dat de daad voorbij is en dus kantelt je baarmoeder weer terug.
  6. Wanneer je klaarkomt, zorg dat dit binnen 45 minuten na de seks gebeurt. Dit is het meest gunstig voor een eventuele bevruchting.
  7. Help na de seks de zwaartekracht een handje door je benen de lucht in te gooien. Of het echt werkt is niet bewezen, maar het kan in ieder geval geen kwaad!

Lees hier wat je partner kan doen en vooral laten voor een grotere zwangerschapskans.