Nieuws/Buitenland
504447
Buitenland

'Verkrachtingen in azc'

GIESSEN - Vrouwen en meisjes zijn niet veilig in het grootste opvangcentrum voor vluchtelingen in Duitsland. Ze worden door mede-asielzoekers verkracht en zouden zelfs slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie.

Dat schrijft het AD op basis van een brandbrief die vier welzijnsorganisaties aan politici gestuurd hebben. Volgens de organisaties zouden vrouwen in de HEAE in Giessen, waar 6000 asielzoekers verblijven, zo bang zijn om te worden aangerand dat ze 's nachts niet naar het toilet durven.

De organisaties zeggen dat er sprake is van 'talrijke' gevallen van verkrachting en aanranding. Vrouwen die alleen reizen zouden door mannelijke asielzoekers als 'loslopend wild' worden beschouwd.

Bende-oorlog

Bovendien zou er in het azc een bende-oorlog plaatsvinden tussen Albanese bendes en groepen vluchtelingen uit Eritrea en Somalië, die elkaar met ernstig geweld te lijf gaan.

De autoriteiten erkennen dat er incidenten zijn. Maar volgens een woordvoerder van de HEAE komen verkrachtingen 'slechts' incidenteel voor.