Nieuws/Buitenland
504525209
Buitenland

Amerikaanse journalist in Myanmar krijgt 11 jaar cel, tot mogelijk levenslang

Danny Fenster

Danny Fenster

AMSTERDAM - Een rechtbank in Myanmar heeft de Amerikaanse journalist Danny Fenster gisteren veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan verschillende aanklachten waaronder het „aanzetten tot verspreiden van valse of opruiende informatie.”

Danny Fenster

Danny Fenster

De 37-jarige Fenster, die voor de prominente nieuwssite Frontier Myanmar werkt, werd ook veroordeeld voor contact met illegale organisaties en het overtreden van de visumregels, aldus zijn advocaat Than Zaw Aung.

De journalist zit sinds mei vast in de beruchte Insein-gevangenis, waar tegenstanders van de junta worden gemarteld. Er hangen hem nog twee aanklachten boven het hoofd voor vermeende overtreding van de antiterrorismewet en een wet tegen verraad en opruiing.

De Amerikaan werd in mei vastgehouden op de internationale luchthaven van Yangon toen hij op het punt stond aan boord te gaan van een vlucht naar de VS om terug te keren naar zijn familie.

Woede

Fenster is de eerste buitenlandse journalist die is veroordeeld voor een ernstig misdrijf sinds de militaire coup. Ongeveer honderd journalisten in Myanmar zijn vastgezet.

„Er is absoluut geen basis om Danny voor deze aanklachten te veroordelen”, zegt Thomas Kean, hoofdredacteur van Frontier Myanmar.

Phil Robertson van Human Rights Watch spreekt van „een kangoeroerechtbank die de militaire junta op de wenken bedient. De grondgedachte voor deze schandalige veroordeling is allereerst om alle resterende Myanmarese journalisten in het land te choqueren en te intimideren.”

„De tweede is meer strategisch, gericht op het sturen van een boodschap aan de VS dat de generaals economische sancties niet op prijs stellen en kunnen terugbijten, en wel met gijzelingsdiplomatie.”