Nieuws/Buitenland
504557
Buitenland

Hongaarse politie pakt 29 vluchtelingen op

R SZKE - De Hongaarse politie heeft woensdag 29 vluchtelingen opgepakt tijdens rellen bij de grensovergang met Servië. Onder de opgepakte vluchtelingen bevond zich volgens een woordvoerder van premier Viktor Orban ook een terrorist.

De politie zette woensdag traangas en een waterkanon in om te voorkomen dat vluchtelingen het land binnen zouden komen. Asielzoekers gooiden met stenen en stichtten brandjes bij de grensovergang in Röszke. Bij de rellen raakten twintig agenten gewond.

Duizenden vluchtelingen proberen vanuit de Balkan West-Europa te bereiken. Hongarije verzet zich daar binnen de EU het meest krachtig tegen. Premier Orban heeft al aangekondigd dat het hek dat op de grens met Servië is gebouwd, wordt doorgetrokken naar Kroatië en Roemenië. De Roemeense premier Victor Ponta spreekt daar schande van. "Hekken, honden, agenten en geweren: dit lijkt op Europa uit de jaren dertig van de vorige eeuw. En lossen we hiermee het vluchtelingenprobleem op? Nee."

Vluchtelingen proberen nu via Kroatië naar West-Europa te komen. In dat land liggen echter nog veel mijnenvelden als gevolg van de Balkanoorlog in de jaren negentig. Kroatië heeft beloofd experts te sturen naar het grensgebied met Servië om de mijnen te traceren.